Националното Училище За Изящни Изкуства „Илия Петров” И Галерия „Дебют” Ще Отбележат 155-Годишнината От Рождението На Унгарския Художник Тивадар Чонтвари

Националното Училище За Изящни Изкуства 		„Илия Петров” И Галерия „Дебют” Ще Отбележат 155-Годишнината От Рождението На Унгарския Художник Тивадар Чонтвари


        Във връзка със 155-годишнината от рождението на изключителния унгарски художник Тивадар Чонтвари, галерия „Дебют”, Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” и Унгарският културен институт – София организират серия от събития, с които ще отбележат тази годишнина. Проектът стартира с лекция на изкуствоведката Елисавета Мусакова, която ще запознае ученици от училищата по изкуства, както и студентите от НХА – София с живота и творчеството на този ярък, но за съжаление малко познат в България автор. Лекцията ще се проведе в Големия салон на Художествената гимназия /бул. „В.Левски” 62/ на 24 април, четвъртък от 17.00 часа.
        Следващото събитие е в Дома на киното на 25 април от 15.00 часа и е прожекция на игралния филм на Золтан Хусарик, /1980 г./ „Чонтвари”, както и среща с изпълнителя на главната роля Ицхак Финци.
        Финалният акцент е организирането на конкурс за живописна работа на тема „Художникът Чонтвари”, в който ще могат да участват ученици от училищата по изкуства, както и студентите от НХА – София. Той ще се проведе през есента на 2008 г., а номинираните за участие творби ще бъдат в експозиция в галерия „Дебют” през ноември 2008 г. Жури, определено от организаторите, ще награди най-добрите автори и ще отличи един носител на Голямата награда – пътуване до Унгария и посещение на Музея на Чонтвари в гр. Печ. Събитията се организират със специалното съдействие на Българска национална филмотека и Дом киното.

За повече информация: Олимпия Николова
Галерия «Дебют», бул. „В.Левски”62
Тел. 980 05 11;
e-mail: olympia@mail.bg
debuthg@abv.bg




Водещи новини

Времето