Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Открие На 28 Април “Фестивал На Българското Кино” В Рим

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Открие На 28 Април “Фестивал На Българското Кино” В Рим


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов заминава на 28 април /понеделник/ за Рим, Италия, където ще открие “Фестивал на българското кино”. Церемонията по откриването е в 19.30 ч. на 28 април в Дома на киното във “Вила Боргезе” в италианската столица.
        Фестивалът е под патронажа на министър Данаилов и се организира от Министерството на културата на Р България, Община Рим, Българския културен институт – Рим и Асоциация „Феникс”. Съорганизатори са Българската национална телевизия, ИА „Национален филмов център” (ИА „НФЦ”), Българска национална филмотека (БНФ) и Съюз на артистите в България.
        Първият филм от фестивалната програма е “След края на света” на режисьора Иван Ничев. На откриването са поканени представители на Министерството на културата на Р Италия, посланикът на България в Рим Атанас Младенов, дипломати на ЕС, Силвио Ди Франча, зам.-кмет по културата на гр. Рим, президентът на „РАИ Фикшън” Джан-Карло Леоне, членовете на Управителния съвет на телевизия РАЙ, артистите Себастиано Сома, Микеле Плачидо, Валтер Тоски, режисьорите Братя Тавиани, Луиджи Перели, Еторе Скола, Марио Моничели, директорът на Дома на киното – Феличе Лаудадио, много гости и приятели на България.
        Специално за фестивала в Рим ще пристигнат Диана Добрева, Ани Пападополу, Нели Червенушева, Владимир Пенев, Христо Живков, Теди Москов, Валентин Танев, Невена Андонова, Иван Пантелеев, Александър Димитров, Ицхак Финци и други актьори, режисьори и творци.
       На 29 април “Фестивалът на българското кино” продължава в Двореца на изложенията на ул. „Национале”, където от 18.30 ч. ще бъде представен документалният филм на Стефан Москов “Преводачката на черно-бели филми”. От 21.00 ч. ще бъде представен “Маймуни през зимата” на режисьорката Милена Андонова. На 30 април от 19.00 ч. ще бъдат показани “Приятелите ме наричат чичо” –реж. И. Христов и от 21.00 ч. – “Пазачът на мъртвите” с реж. Илиян Симеонов.
        На 2 май в 18.30 ч. публиката ще види „В търсене на Дон Жуан” на Найо Тицин, от 19.30 ч. – “Богове и поклонници” с реж. А. Димитров и от 21.00 ч. – “Чифликът на чучулигите” на Братята Тавиани.
На 3 май от 18.30 ч. ще бъдат представени филмите “Самотни сърца” на режисьора В. Гошев, в 19.30 ч. - “Хомо луденс” на режисьора Иван Пантелеев и от 21.00 ч. – “Писмо до Америка” на Иглика Трифонова. По време на фестивала ще бъде показана Изложба на българския филмов плакат, която ще представи плакати от 1931 г. до 1988 г. Организатори са ИА „НФЦ” и „БНФ”.
        Съобщения за фестивала има вече в много италиански електронни медии. На 28 и 29 април той ще бъде представен по „Радио 3” в предаването „Холивуд парти”, а актьорът Себастиано Сома ще даде интервюта за фестивала на българското кино в някои от най-популярните радиостанции в Рим.