Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Фотоизложбата „Забравените Фотографии От Руско - Турската Война. 130 Години По- Късно”, Която Е Наредена В Нхг

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Фотоизложбата „Забравените Фотографии От Руско - Турската Война. 130 Години По- Късно”, Която Е Наредена В Нхг


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри на 24 април в Националната художествена галерия /НХГ/ изложбата "Забравените фотографии от Руско-турската война. 130 години по-късно".
Експозицията е под патронажа на Министерството на културата и включва колекция от ранни фотографски изображения, която се показва за първи път. В изложбата за първи път се събират и се експонират заедно творбите на двама от основните хроникьори на войната - руския фотограф А. Д. Иванов и Франц Душек, придворен фотограф на румънския княз Карол Първи. Фотографиите на А. Д. Иванов са открити в Руския държавен архив за кино и фотодокументи - Москва, по молба от българска страна чрез Евгений Березнер - виден познавач на историята на руската фотография. Снимките са от албума "Забалканский поход". Творбите на Франц Душек са открити в частния семеен архив на Бърлич Маджуранис - Риека, от Борислав Дряновски и са предоставени безвъзмездно за изложбата.
        Изложбата е осъществена със съдействието на "Овергаз". От руска страна партньори са Федералната архивна агенция - Русия, Федералната агенция за култура и кинематография, Руският държавен архив за кино и фотодокументи - Москва, Държавният музейно-изложбен център РОСИЗО с участието на pARTner project gallery, Евгений Березнер и Ирина Чмирева. За организирането на изложбата и отпечатването на албум с творбите на Франц Душек Борислав Дряновски е подпомогнат от Боян Димитров - заместник-областен управител, Мария Веселинова - управител на издателство "Контур", Анатолий Шчелкунов - генерален консул на Руската федерация във Варна, Дружеството за приятелство с народите от ОНД - Варна. Исторически консултанти на изложбата са Рада Банялиева и Борислав Дряновски. Инициатор и съставител е Иво Хаджимишев.




Времето