На 30 Април В Регионален Исторически Музей - Варна Се Открива Национална Изложба „Богове, Хора, Маски” От Поредицата „Съкровищата На България”

На 30 Април В Регионален Исторически  Музей - Варна Се Открива Национална Изложба „Богове, Хора, Маски” От Поредицата „Съкровищата На България”


        На 30 април т. г. от 16.00 ч. в Регионален исторически музей гр. Варна се открива Третата поредна национална изложба под мотото „Съкровищата на България”, със заглавие „Богове, хора, маски”. Експозицията е осъществена със съдействието на Министерството на културата, община Варна, НАИМ при БАН, НИМ–София, Регионалните исторически музеи в Бургас, Благоевград, Варна, В. Търново, Видин, Ловеч, Плевен, Разград, Стара Загора, Силистра, историческите музеи в Балчик, Девня, Свищов и Петрич и екип на Регионален исторически музей - Варна с главен куратор ст.н.с. д-р В. Плетньов и научен консултант н.с. Ал. Минчев.
        Началото на тази мащабна културна поредица е поставено през 2006 г. с Първата национална изложба – „Съкровищата на траките”. За пръв път в подобна изложба са включени паметници от 15 музея от различни краища на България.
        В настоящата изложба са подредени образци на металната и каменна пластика, изобразяващи гръко-римски и тракийски божества, митологически същества и спътници на боговете и откритите през миналата година изображения на малоазийската богинята-майка Кибела от Дионисополис.
Отделна група от скулптурни творби представя портрети на императорите Траян, Каракала и Гордиан III. Заедно с тях са показани и портрети на лица от местното население и варвари, както и една статуетка на дете, играещо си с топка и пр.
        България може да се гордее с трите тракийски маски, две от които се представени в изложбата – от Требенище и могилата „Светицата”. В изкуството на всички народи маската е използвана и като заместител на действителния образ на човека, и като изображение на божествена сила, и като символ на психически състояния (радост, скръб, ярост, благоразположение и пр.) Нерядко маските са носители и на магически сили. Използвали са се при редица езически обреди и главно в античния театър.