Българският Културен Институт „Дом Витгенщайн” Във Виена Представя Изложба На Известния Български Художник Стоян Стоянов – Течи И Концерт На Ученици На Оперната Прима Гена Димитрова

Българският Културен Институт „Дом Витгенщайн” Във Виена Представя Изложба На Известния Български Художник Стоян Стоянов – Течи И Концерт На Ученици На Оперната Прима Гена Димитрова


На 5 май в 19.00 ч. Българският културен институт във Виена ще покаже изложба от избрани графики и живописни платна на известния български художник Стоян Стоянов - Течи /1941 – 2004/, а на 6 май в салоните на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” от 19.00 часа ще се състои голям концерт в памет на оперната прима Гена Димитрова /1941 - 2005/.

Делегация на Министерството на културата, водена от Невяна Малчева, началник на кабинета на министъра на културата проф. Стефан Данаилов, заминава на 4 май за Виена, за откриването на изложбата и за концерта в БКИ Дом „Витгенщайн”.

Изложбата с творби на Стоян Стоянов – Течи е организирана в сътрудничество с Австрийско-българското дружество и ще бъде открита от Невяна Малчева. Експозицията е под патронажа на бившия федерален министър на вътрешните работи и президент на Австрийско-българското дружество д-р Карл Блеха, а неин куратор е проф. д-р Филип Маурер – известен австрийски изкуствовед и познавач на българското изобразително изкуство. На откриването ще свирят известните български изпълнители Мария Принц – пиано и Стефан Камиларов – цигулка. За откриването ще пристигнат съпругата на художника Мария Кунчева и дъщерята на проф. Стоянов - Ливия Стоянова.

Проф. Стоян Стоянов – Течи е един от най-известните български художници, носител на престижни международни награди. Той е възпитаник на Художествената академия в Братислава и е ученик на големия словашки майстор на графиката проф. Винцент Хложник. Ценителите в Австрия ще могат да видят едни от най-изящните работи на Стоян Стоянов, въздействащи литографии от студентските му години, генезис на творчеството му от 70-те години на миналия век до последните му творби от 2004 г., включени в негови цикли - „Реквием на безсмъртието”, „Карнавал на човешките чувства”, „Космос”, „Театрален апокалипсис” и др. - ярки и майсторски изработени графични листове.

Концертът в памет на Гена Димитрова ще се проведе под патронажа на посланика на България в Австрия Ради Найденов. Ще пеят известните ученици на Гена Димитрова Розалия Богданова, Лили Илиева, Баясгалан Дашнян, Стефан Владимиров и Петър Данаилов в клавирен съпровод на Проф. Христо Станишев и Мария Принц, а специален гост за концерта ще бъде примата на Виенската опера Красимира Стоянова. Концертът се провежда в рамките на Комуникационната стратегия за Република България.





Водещи новини

Времето