При Изключителен Интерес Във Виена Бе Открита Изложба На Българския Художник Стоян Стоянов – Течи

При Изключителен Интерес Във Виена Бе Открита Изложба На Българския Художник Стоян Стоянов – Течи


При изключителен интерес в салоните на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена на 05 май 2008 г. бе открита изложбата на известния български художник Стоян Стоянов – Течи (1941 – 2004). Тя бе организирана в сътрудничество с Австрийско-българското дружество във Виена и е под патронажа президента на дружеството д-р Карл Блеха – бивш министър на вътрешните работи на Република Австрия.
Директорът на Българския културен институт Борислав Петранов поздрави гостите и сподели, че е щастлив от реализацията на идеята виенската публика да се докосне до творчеството на един от най-талантливите български художници.
Изложбата бе открита от Невяна Малчева, началник на кабинета на министъра на културата на Република България. „Ярките багри на графиките на Стоян Стоянов – Течи са само средството, с което художникът показва пристрастието си към вътрешната драма на съвременния човек, към дълбочинното вглеждане във вечното и мимолетното у човека и обществото”, каза в словото си Невяна Малчева. (цялото слово публикувано отделно)
„Прекрасни, фантастични са творбите на Стоян Стоянов – Течи, в тях се кръстосват форми, цветове и тонове по необикновен начин, а апокалипсисът не води до отчаяние, а до жизнеутвърждаваща борбеност”, възкликна в анализа си проф.д-р Филип Маурер – един от най-известните австрийски изкуствоведи.
На откриването на изложбата изтъкнатите български изпълнители Мария Принц – пиано и Стефан Камиларов – цигулка изпълниха соната на Йозеф Хайдн.
Сред многобройната публика в салоните на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” бяха Зигрид Берка – началник на кабинета на Федералния министър на европейските и международните отношения на Австрия, д-р Йозеф Пробст – заместник-генерален директор на Австрийския национално-осигурителен институт, много ценители на изкуството от австрийската столица.
Специално за изложбата във Виена пристигнаха съпругата на художника Мария Кунчева и дъщеря им Ливия Стоянова – една от водещите дизайнери на висша мода в Париж.

СЛОВО НА НЕВЯНА МАЛЧЕВА ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА НА СТОЯН СТОЯНОВ - ТЕЧИ




Началникът на кабинета на министъра на културата Невяна Малчева открива официално изложбата на Стоян Стоянов - Течи




Стефан Камиларов и Мария Принц  поздравяват гостите на откриването на изложбата




Дъщерята и съпругата на художника разговарят с гости


Водещи новини

Времето