Зам.-Министърът На Културата Иван Токаджиев Открива Във Виена Документална Изложба, Посветена На Александър I Батенберг

Зам.-Министърът На Културата Иван Токаджиев Открива  Във Виена Документална Изложба, Посветена На Александър I Батенберг


        На 8 май от 18 ч. в залите на Австрийския държавен архив във Виена се открива документална изложба с предметна колекция от Националния Военно-историческия музей - София, посветена на първия български княз след Освобождението на България Александър фон Батенберг.
Изложбата ще бъде открита от Иван Токаджиев – заместник-министър на културата на Република България, Ради Найденов - посланик на България в Австрия и проф. д-р Лоренц Миколетцки – генерален директор на Австрийския държавен архив.
        Гражданите и гостите на Виена ще могат да видят оригинални експонати, свързани с живота на княз Александър фон Батенберг. Организатори на изложбата, провеждаща се в рамките на Комуникационната стратегия за Република България за Европейския съюз, са Министерство на културата на Република България, Министерство на външните работи на Р България, Посолство на Р България в Република Австрия, Български културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена, Австрийският държавен архив във Виена, със съдействието на Министерство на отбраната на Република България, Национален Военно-исторически музей, Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” и Кметство на град Батенберг /Едер/.
        Съставител на документалната изложба и каталога е проф. Христо Матанов – ръководител Катедра „История на Византия и балканските народи” в Историческия факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, дизайнер на каталога и изложбата е художникът Цвятко Димитров Остоич. В рамките на изложбата на 13 май 2008 г. от 19 ч. в Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена ще бъде представена и книгата на Харалампи Орошаков „Аферата Батенберг. Живот и авантюри на Гаврил Орошаков. Руско-европейска история.” на издателство „Берлин”. Авторът е роден през 1955 г. в София. Правнук е на украинеца Гаврил Орошаков, който през 1879 г. се запознава с Александър фон Батенберг и е въвлечен в дипломатическите и политическите събития на времето. Семейството му е оставило много следи в историята на Русия, България и Сърбия. През 1963 г. той забягва със семейството си в Белград, а през 1964 г. емигрира в Австрия. Понастоящем Х. Орошаков живее и работи в Берлин. Книгата е на немски език и представлява не само увлекателна семейна история, а и история на югоизточната част на Европа след разпадането на Османската империя.
        Александър I Батенберг е първият български княз след Освобождението на България, избран е от Първото Велико народно събрание на 17 април 1879 г. В изложбата е показана част от дарението от над 2000 предмета, направено от съпругата му графиня Йохана Хартенау през 1937 и 1938 г., което включва униформи, оръжие, отличия, документи, снимки, лични вещи. Националният Военно-исторически музей показва малка част от тях - 28 експоната, с които Александър І е представен като български княз и като офицер от четири европейски армии - униформи, лично оръжие, лични вещи и документи. Австрийският държавен архив ще представи оригинални документи, свързани с живота на първия български княз, които са включени в изложбата.




Водещи новини

Времето