Концерт На Етносите “Да Празнуваме Многообразието” В Рамките На Национален Проект „Къща” Ще Се Състои На 12 Май В Дмт „Стефан Македонски”

Концерт На Етносите “Да Празнуваме Многообразието” В Рамките На Национален Проект „Къща” Ще Се Състои На 12 Май В Дмт „Стефан Македонски”


        На 12 май, понеделник, от 18.30 часа Българската къща, съградена в чест на Европейската година на междукултурния диалог 2008, ще отвори гостоприемно врати за концерта на етносите в България. Празникът е организиран от Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет, със съдействието на Министерството на културата.
        Събрал в едно музиката, танците, песните и духа на етническите общности в България, концертът е символ на толерантността и взаимното разбирателство. Чрез емоционалния език на изкуството организатори и участници в самобитния празник изпращат своето искрено послание към зрителите: Различни, но толерантни и единни в многообразието!
        Приветствия към участниците и гостите ще произнесат вицепремиерът и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към МС Емел Етем и Явор Милушев, заместник-министър на културата.

        Концертът ще бъде открит с „Тракийска ръченица” на държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, изнесъл над 5000 спектакъла, популяризирайки българското фолклорно богатство по всички краища на света. Самодейни състави на власите, каракачаните, татарите, евреите, гърците, армъните, руснаците и др. ще представят фолклора на своя етнос.
        Състави от ДМДТ „Кадрие Лятифова” – Кърджали, Камерен оркестър при Общоарменския благотворителен съюз Парекордзаган и Ромски оркестър „Три звезди” – Кюстендил ще зарадват своите почитатели с най-доброто от своите професионални изпълнения.
        Като своеобразен израз на българското гостоприемство и толерантност е поканата за участие в концерта на представители на различни имигрантски общности у нас – афганистанци, африканци, англичани и др.
        Кулминацията на концерта ще бъде изявата на специалната гостенка – певицата Йълдъз Ибрахимова.

        Концертът ще бъде изнесен в залата на Музикалния театър „Стефан Македонски”- София, в присъствието на дипломати, депутати, министри, представители на етносите в България, на имигрантските общности, столичани и гости от страната.

       
        http://www.dialogue2008.bg/

       


Зам.-министърът на културата Явор Милушев поздравява участниците в концерта



Водещи новини

Времето