Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Награди Победителите Във Фотоконкурса «Слънцето Грее Еднакво За Всички» По Случай Празник, Посветен На Европейската Година На Междукултурния Диалог

Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Награди Победителите Във Фотоконкурса «Слънцето Грее Еднакво За Всички» По Случай Празник, Посветен На Европейската Година На Междукултурния Диалог


Представителството на ЕК в България отбеляза за пореден път Деня на Европа 9 май с празник на открито. Събитието, в което участваха над 100 деца от различни етноси, тази година беше под знака на Европейската година на междукултурния диалог.
Гостите на празника бяха поздравени от Зинаида Златанова, Ръководител на Представителството на ЕК в България и от официалните гости Явор Милушев, заместник-министър на културата и Гергана Грънчарова - министър по Европейските въпроси. Те връчиха и награди на победителите във фотоконкурса «Слънцето грее еднакво за всички», в който участие взеха над 100 деца от цялата страна.
Участници в празника бяха над 100 деца, членуващи в Асоциацията на българските европейски клубове в училищата от цялата страна. По време на празненството учениците показаха с театър, музика и танци, че Европа е не само правила, законодателство, проекти и фондове, но и Общност на свобода и многообразие, за което всеки народ допринася със своя нрав, култура и история.
Деца от ромска, еврейска и арменска група представиха традиционни за различните култури в България песни и танци. Те демонстрираха, че различните етноси са интересни и уникални именно с междукултурното си различие и богатство и така се вписват в разнообразието на Европейското културно пространство.
2008 г. е обявена за Европейска година на междукултурния диалог с Решение № 1983/2006/EC на Европейския Парламент и Съвета (18 декември 2006 г). Тя има за цел да запознае всички жители на Европа с предимствата, които носи нашето богато културно наследство, давайки им възможност да узнаят повече за различните традиции.




Водещи новини

Времето