Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Се Срещна С Н.Пр. Сергей Манасарян, Посланик На Армения В София

Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Се Срещна С  Н.Пр.  Сергей  Манасарян, Посланик На Армения В София


На 17 април 2008 г. зам.-министърът на културата Явор Милушев проведе среща в Министерство на културата с Н.Пр. Сергей Манасарян – посланик на Република Армения в София.
Н.Пр. г-н Манасарян връчи на г-н Милушев лична покана за участие като почетен гост в провеждащия се през месец юли 2008 г. в Ереван Международен кинофестивал „Златната кайсия”, в рамките на който ще бъде показан филмът Дело 205/1913 г.: П. К. Яворов. Зам.-министър Милушев благодари за отправената му покана и пое ангажимент, при възможност, да присъства на проявата. г-н Манасарян уточни, че в рамките на Фестивала може да бъде показан и друг български филм.
Важен акцент на срещата бе обсъждане на предложението на арменската страна за представяне на изложба в зала „Средец” на Министерство на културата и на паралелна прожекция на филми в залата на Евро-българския културен център на известния арменски режисьор и художник Сергей Парадажанов. Г-н Милушев приветства идеята и изрази убеждение, че организирането на тези прояви ще предизвика широк отзвук сред културната ни общественост. Зам.-министър Явор Милушев връчи писмо на г-н Манасарян относно готовността на Министерство на културата за реализацията на изложбата през втората половина на септември 2008 г., като пое ангажимент лично да открие изложбата. Г-н Милушев се ангажира и да съдейства пред ръководството на Евро-българския културен център за организирането на прожекцията на филмите в киносалона на центъра.
Г-н Манасарян запозна Явор Милушев и с друга предстояща инициатива – организирането на етнографската изложба „Арменците в България”, която се предвижда да бъде показана в Националния етнографски институт с музей към БАН. Г-н Манасарян допълни, че за организирането на етнографската изложба, която ще бъде показана и в Армения, съдействие са получили от арменската диаспора в България. В тази връзка г-н Милушев уведоми г-н Манасарян, че и двете прояви - изложбата в зала „Средец” на Сергей Парадажанов, както и етнографската изложба „Арменците в България”, ще бъдат включени като едни от значимите прояви в настоящата Европейска Година на Междукултурния диалог.
Г-н Манасарян запозна зам.-министър Милушев и с инициативата по повод 130-годишнината от рождението на П.К.Яворов да бъде издаден компакт-диск с негови произведения на всички езици. На Министерство на културата на Р България ще бъде предоставен сигнален екземпляр на този диск, с молба за съдействие за неговото разпространение. Г-н Милушев информира г-н Манасарян, че е запознат с този проект на издателство „Прогрес” и се ангажира да окаже съдействие за разпространението на диска в България. Явор Милушев и г-н Манасарян се обединиха окноло мнението, че дискът трябва да бъде издаден като съвместна инициатива на министерствата на културата на двете държави.
Сергей Манасарян информира г-н Милушев, че по повод 100 г. от рождението на известния американски писател и драматург от арменски произход Уилям Сароян, в Армения се организира Международен театрален фестивал. На тазгодишното издание на фестивала организаторите на проявата се изявили желание да поканят проф. Крикор Азарян за осъществяване на негова постановка там. Г-н Милушев пое ангажимента да предаде поканата на проф. Азарян и обеща съдействие за осигуряването на пътните разходи за пътуването му до Армения. Зам.-министър Явор Милушев предложи на г-н Манасарян съдействие за осигуряване на директни контакти на директора на Международния театрален фестивал в Ереван с ръководството на Театралния фестивал „Варненско лято” с цел осъществяване на по-добро пряко сътрудничество. Явор Милушев предложи спектакъл на Уилям Сароян да бъде показан и в рамките на „Варненско лято”.
Сергей Манасарян запозна Явор Милушев и с идеята по повод 70- годишнината на арменската джаз-музика в Армения да бъде поканен джаз-бенда на Вили Казасян. Г-н Милушев приветства идеята за този гастрол и препоръча от арменска страна инициатор на поканата да бъде Министерство на културата.
Важен акцент от срещата с г-н Сергей Манасарян бе и обсъждането на предстоящото провеждане през 2009 г. на Дни на българската култура в Армения. По време на срещата на проф. Стефан Данаилов с министъра на културата на Република Армения г-жа Асмик Погосян, в рамките на посещението й в България през месец декември 2007 г., бе постигната договореност някои от проявите, включени в Годината на България в Русия през 2009 г., да бъдат представени и в Армения, под формата на Дни на културата.
По време на разговорите г-н Манасарян информира г-н Милушев и за организирането на етно фестивал на арменската култура в Пловдив, инициатор на който е арменската общност в града и едновременно с това помоли за съдействие за участие и на ансамбъл от Армения. Г-н Милушев поясни, че всеки фестивал има определен регламент и условията за чуждестранно участие се определят от организаторите на проявата. Едновременно с това той предложи участие на арменски фолклорен състав в Международния фолклорен фестивал във Велико Търново.



Водещи новини

Времето