Ученици От Училищата По Изкуствата В София Към Министерството На Културата Ще Участват В Отбелязването На Нощта На Музеите И Галериите На 17 Май

Ученици От Училищата По Изкуствата В София Към Министерството На Културата Ще Участват В Отбелязването На Нощта На Музеите И Галериите На 17 Май


        На 17 май т.г. в България за пореден път ще бъде реализирана европейската инициатива “Нощта на музеите”, по време на която много галерии, музеи и други културни институции отварят врати за нощни посещения, с цел да привлекат повече посетители, и най-вече - млада аудитория. Празникът е и в навечерието на Международния ден на музеите -18 май.
        Сред акцентите на Нощта на музеите на 17 май 2008 г. е представянето на училищата по изкуствата на Министерството на културата /МК/ в Националния археологически музей на БАН в София. От 20.00 часа в голямата зала на Археологическия музей ще свирят ученици от Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София и ще танцуват ученици от Националното училище за танцово изкуство – София.
От 21.00 ч. програмата в музея ще продължи с църковни песнопения на мъжкия хор от камерна формация „Диптих” към Националната гимназия за древни езици и култури „Константин – Кирил Философ”.
       Програмата на празника в Археологическия музей включва от 18.00 ч. и откриване на експозицията „Паметници на Църковното изкуство XIV-XIX в.” - икони, които се показват пред публика за първи път, както и изложба с творби на ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София, Средното художествено училище за приложни изкуства „Св. Лука” – София и Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография – София, която ще бъде наредена в лапидариума на музея.
Интересът на публиката към инициативата е много голям и тази година участват почти всички големи музеи, които се намират в центъра на София, както и много музеи в страната. Ще участват също Националният литературен музей към МК - с дискусии в къщата–музей на П. К. Яворов и Националният център за музика “Борис Христов” към МК. 
        В цяла Европа “Нощта на музеите” – с нетрадиционния си атрактивен формат и наситеност на културни събития, се превръща в емблема за градовете, в които се провежда, а посетители и туристи плануват отдалеч посещенията си.




Времето