Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Получи Благодарствено Писмо От Граждански Сдружения В Творческия Сектор

Министърът На Културата Проф.  Стефан Данаилов Получи Благодарствено Писмо От Граждански Сдружения В Творческия Сектор


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов получи писмо от граждански сдружения в творческия сектор, в което те му благодарят за спирането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторското право.

        В благодарственото писмо се казва:

„Уважаеми господин министър, с настоящото писмо изразяваме своето задоволство от Вашето официално оповестено в медиите решение за спиране на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права, насочен към чл. 40 и сферата на колективното управление на права.
С това Ваше решение Вие демонстрирате един модел на политическа зрялост и диалогичност към културната общност и авторскоправните индустрии, така необходими на страната ни, за да се възстанови балансът на взаимодействието и доверието между гражданското общество и изпълнителната власт.
Считаме Вашата реакция за навременна и коректна към творческите индустрии и гражданските им сдружения, предвид важната роля на творческия сектор за развитието на българската икономика и социална среда, както и за съхраняване на националните традиции, духовен потенциал и идентичност. Ценим важната роля на Министерство на културата и Вашия личен принос за ефективното развитие на авторскоправната инфраструктура в полза на цялото общество.
Присъединяваме се към Вашата констатация, че новият етап на европейско членство на страната ни поставя пред всички нас нови цели и предизвикателства. Безспорно е едно – нуждаем се от цялостно хармонизиране и оптимизиране на националната законодателна рамка в защита на творчеството, иновативните идеи и таланта на България.
Конструктивното партньорство, подобрената чуваемост между публичната власт и гражданския сектор може само да обогати нашата практика и да бъде гаранция за по-добро законодателство и по-ефективни културни политики.
От името на организациите за колективно управление на права, творческите съюзи и асоциации от креативния сектор, които застанаха зад Отвореното писмо от 13 май 2008 г., заявяваме нашата готовност за среща с Вас, на която да бъде прецизиран механизмът на взаимодействие между Министерството на културата и гражданския сектор в процеса на бъдеща задълбочена ревизия на Закона за авторското право и сродните му права и свързаните с него закони.”
19.05.2008 г.
гр. София

Писмото до министъра на културата проф. Стефан Данаилов е подписано от:

Музикаутор
Профон
Филмаутор
Театъраутор
Артистаутор
Иза-арт и БулРепро и Копи
БАМП
БулАкт
Арсис Консултинг
Сдружение “Нехудожествена литература – България”
Съюз на българските художници
Съюз на артистите – секция “Изпълнители”
Съюз на преводачите в България
Камара на архитектите в България
Национална асоциация за дизайн и реклама



Времето