Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри В Брюксел Българската Част От Общата Европейска Изложба

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри В Брюксел Българската Част От Общата Европейска Изложба


        На официална церемония днес министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри българската част от общата временна европейска художествена изложба в сградата „Берлемон” на Европейската комисия в Брюксел. Изложбата е организирана по инициатива на Ян Фигел, член на Европейската комисия.
На официалното откриване присъстваха комисарите Ян Фигел и Леонард Орбан, министри на културата от държави-членки на ЕС, както и много представители на делегациите за започналия по-късно днес Съвет на министрите.
        „Днес ние живеем в Европа на разнообразието. Не можем да говорим за хуманна и контролирана глобализация, без да зачитаме културното и езиково многообразие. В това огромно глобално общество ролята на междукултурния диалог става по-важна от всякога, а днешната изложба ни предоставя един специален шанс – да участваме в активното общуване между различните европейски народности и култури. Горди сме, че този проект е едно от най-важните събития, организирани по време на Съвета на министрите.” Това заяви при откриването на изложбата министър Стефан Данаилов. Той изрази благодарност на всички партньори от страна на Европейската комисия за осъществяването на престижната проява и поздрави Сдружението за култура и туризъм „Автентична България”, с чийто проект българското изобразително изкуство се представя на изложбата.
        Комисарят Ян Фигел поздрави гостите и на български с „Добре дошли!”. Васко Симонити, министър на културата на Словения, която в момента председателства Европейския съюз, изтъкна, че няма граници за езика на изкуството. Слово на откриването на изложбата произнесе и Демитер Андраш, държавен секретар на Министерството на културата и религиозните въпроси на Румъния. Българската балерина Милена Стойкова и румънската цигуларка Клара Чернат предизвикаха аплодисменти със своите изпълнения.
        Българската и румънската част от общата художествена изложба в сградата на Европейската комисия са най-новите попълнения на експозицията, която е открита през м. май 2006 г. с творби на 25-те страни, които тогава са членки на Европейския съюз. След присъединяването на България и Румъния изкуството на нашите две държави вече е представено и така изложбата вече съдържа творби на всички страни членки.


Изложбата ще продължи до края на мандата на сегашния състав на Европейската комисия - октомври 2009 г.





Времето