Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Участва В Заседанието На Съвета „Образование, Младеж И Култура” В Брюксел

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Участва В Заседанието На Съвета „Образование, Младеж И Култура” В Брюксел


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов участва в редовното заседание на Съвета „Образование, младеж и култура” в Брюксел. Министрите на културата на държавите членки на ЕС обсъждаха важни теми в областта на културата и аудио-визуалната политика.
       Съветът прие заключения, свързани с европейския подход към медийната грамотност в цифрова среда. Комисарят Вивиан Рединг поясни, че новата Директива за аудио-визуални медийни услуги налага задължение за медийна грамотност в държавите членки. Необходимо е да се развива способност за достъп до медиите, за разбиранe на съдържанието и обмена на добри практики. Това ще доведе до създаване на критични способности у хората да развиват мнение.
       Министрите обмениха мнения и за предложението за създаване на многогодишна програма на Общността за защита на деца при използване на интернет и други информационни технологии. Предвижда се тази програма да обхваща периода 2009-2013 г. и да има общ бюджет от 45 млн. евро, а основните й цели са да доведе до повишаване на информираността, гарантиране на безвредно съдържание в Интернет и повишаване на познанията на подрастващите. Изтъкнато бе, че е спешна необходимостта да се сложи край на порнографията в цифровата среда. Обсъжданията по приемането на програмата ще продължат и по време на френското председателство на ЕС.
       България подкрепи насърчаването на медийната грамотност в цифрова среда и създаването на новата програма за по-безопасен интернет.
       По време на Съвета вниманието бе основно насочено и към друга тема от аудио-визуалната сфера – обмен на мнения относно Съобщение на Комисията до Европейския парламент, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите за творческото онлайн съдържание в единния пазар. ЕК благодари на Съвета за готовността да развие идеите, представени в Съобщението от 3 януари 2008 г. Комисар Вивиан Рединг информира за проведената публична консултация по този въпрос. Г-жа Рединг призова държавите членки да предприемат бързи действия срещу пиратството в онлайн пространството.
        По време на дискусиите министрите представиха опита на своите страни и призоваха за общи мерки в борбата срещу незаконното сваляне на съдържание от интернет, и за решаване на проблема с т. нар. „произведения сираци”, както и за спешни действия относно заплахата от създаване на нови монополи.
България сподели своя опит в борбата с пиратството в областта на музикалната и филмова индустрия. Министър Стефан Данаилов информира Съвета за дейността на Инспектората по авторско право и Консултативния Съвет по интелектуална собственост към МК. Проф. Данаилов изтъкна, че борбата с онлайн пиратството включва редица допълващи се елементи: развитие на законното предлагане, образователни инициативи, прилагане на законовите права, подобряване на сътрудничеството с доставчиците на интернет услуги за предотвратяване разпространението на незаконно съдържание. България осъзнава спешната необходимост за предприемане на адекватни мерки за актуализиране на законовата рамка за опазване правата на интелектуалната собственост и в киберпространството.
        В областта на културата бяха приети заключения на Съвета относно междукултурните познания, както и заключения на Съвета и на представителите на правителствата на държавите-членки, заседаващи в рамките на Съвета, относно работната програма за култура 2008-2010 г. България изрази своята подкрепа за решенията на Съвета и по тези теми.
      В края на заседанието предстоящото френско председателство обяви програмата си в областта на културата и аудио-визуалната политика през втората половина на 2008 г., очертавайки приоритетите си, които са насочени към опазване на авторските права и творческото съдържание в цифровата среда. Предвижда се на 21 и 22 юли във Версай да се състои неформален Съвет на министрите, а редовното заседание е планирано за 20 и 21 ноември 2008 г. в Брюксел.