На 23 Май От 13.00 Ч. В Народна Библиотека „Св. Св. Кирил И Методий” Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Открие Националната Изложба „Дарението”, Посветена На Теодор Димитров

На 23 Май От 13.00 Ч. В Народна Библиотека „Св. Св. Кирил И Методий” Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Открие Националната Изложба „Дарението”, Посветена На Теодор Димитров


        На 23 май в 13.00 ч. министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще открие в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ Националната изложба „ДАРЕНИЕТО”. Експозицията се представя по инициатива на Министерството на културата и Министерството на външните работи на Р България. Изложбата предоставя на широката общественост възможността да се запознае с част от движимото наследство, завещано на българската държава от Теодор Д. Димитров. Бивш служител на Министерството на външните работи, той е изпратен по международните спогодби на работа в едно от поделенията на ООН в Женева и е дългогодишен заместник-директор на библиотеката на ООН в Женева. Съорганизатори на изложбата са Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Държавната агенция „Архиви“, Националният музей на българското изобразително изкуство, Националната галерия за чуждестранно изкуство, Националният исторически музей, Националният военно-исторически музей, Националният политехнически музей, Националният музей „Земята и хората“, Етнографският институт с музей при БАН и Националният природонаучен музей при БАН.
        Специалистите от институциите, в които е разпределено книжовното, документалното и колекционерското наследство на Теодор Димитров, са направили представителна извадка от своите бъдещи експонати и архивни фондове. Куратор на изложбата е д-р Елисавета Мусакова.
        Изложбата включва старопечатни европейски книги от ХVІІ и ХVІІІ в., библиофилски издания, художествени албуми, книги и снимки на Теодор Димитров – дарение за Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“; разнообразни по вид документи, отнасящи се до личния живот на дарителя, до неговата роля на професионалист и общественик, до колекционерските му интереси – дарение за Държавната агенция „Архиви”; живописни платна на български художници, включващи и творби на Дечко Узунов, Петко Абаджиев и Златю Бояджиев – дарение за Националния музей на българското изобразително изкуство; впечатляващи колекции от азиатска и африканска традиционна скулптура и европейска графика – дарение за Националната галерия за чуждестранно изкуство; колекции от руски икони от ХVІІ–ХХ в., съдове за козметика, с вероятна датировка няколко хилядолетия пр. Хр., мебели – дарение за Националния исторически музей; военни карти, макет на кораб, скулптура и графика – дарение за Националния военноисторически музей; пет надкаминни часовници с бронзови скулптури, френско и швейцарско производство от ХІХ в., част от които с работещи механизми – дарение за Националния политехнически музей; лични, включително скъпоценни вещи на Теодор Димитров, както и отделни колекционерски образци – дарение за Етнографския институт с музей при БАН; геоложки образци с научна стойност – дарение за Националния музей „Земята и хората”; образци от живата и неживата природа – дарение за Националния природонаучен музей при БАН. Изложбата ще бъде отворена за посетители от 23 май до 20 юни 2008 г.
        По-рано същия ден министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще участва от 10:00 часа в официалната церемония по повод връчване дипломите на ВИПУСК’2008 на абсолвентите от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Тържеството ще се състои на Голямата сцена в Академията. Освен дипломи, ще бъдат връчени и специални награди - статуетка и диплом на абсолвенти, които са събрали най-много гласове от преподавателите и колегите си.
        На 23 май в 14.00 ч. на официална церемония в концертната зала на Националното музикално училище "Любомир Пипков" на ул. „Оборище” № 17 министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще получи награда за цялостен принос към българската култура "Златно перо". По време на церемонията ще има специална програма, подготвена от младите таланти от Националното музикално училище "Любомир Пипков".
        Наградите "Златно перо" се присъждат от радио Класик ФМ и галерия "Макта" в навечерието на 24 май. Техни лауреати всяка година са 24 български художници, артисти, музиканти, журналисти, писатели, дейци на културата, институции и др. Сред носителите на наградата досега са Гена Димитрова, Николай Гюзелев, Райна Кабаиванска, Мариус Куркински, Невена Коканова, Йордан Радичков, Камен Донев, Наум Шопов, Светлин Русев, Валери Петров.
        На 23 май в 20:30 ч. министър Данаилов ще присъства на официалната церемония по връчването на Годишните награди за театрално изкуство „АСКЕЕР 2008” в Театър „Българска армия”. Наградите са под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов.



Времето