Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Макета На Рилския Манастир В Брюксел, Българският Трибагреник Се Развя На Върха На Атомиума

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Макета На Рилския Манастир В Брюксел, Българският Трибагреник Се Развя На Върха На Атомиума


        На изключително тържествена церемония днес министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри официално макета на Рилския манастир в Парка „Мини Европа” в Брюксел. Символът на България е първият православен храм в парка, събрал над 350 модела на най-забележителните архитектурни паметници на страните от ЕС. В момента на откриването, по време на което прозвучаха българският химн и химнът на Европа и имаше специални пироефекти, на върха на гигантския атом – един от символите на Брюксел, се вееше българският трибагреник.
        На официалната церемония присъстваха Руди Демот, министър-председател на Валония, посланикът на България в Кралство Белгия Христо Георгиев, посланикът на България към ЕС Бойко Коцев, много чужди посланици и дипломати, мениджърът по реклама и спонсорство на ОББ – банката, която е дарител за реализирането на макета, Людмил Каравасилев, представители на българската общност в Белгия и приятели на България.
        „Щастлив съм, че и България дава своя дан с поставянето на макета на Рилския манастир. Няма да крия от вас, че изборът на обекта, чийто макет да поставим тук, не бе от най-лесните решения. Изключително богатото и разнообразно културно наследство, намерено по българските земи, днес нарежда страната ни на трето място в Европа по брой на културни паметници, датиращи от най-ранната древност и оцелели през вековете”, заяви при откриването министър Стефан Данаилов.
       „Културата е, която ни сближава, тук съм вкъщи, и в България съм вкъщи”, каза в емоционалното си слово Руди Демот.
        Отец Димитър отслужи водосвет, завършвайки с думите: „Свято е това място, защото Рилската обител е упованието на българите”.  Фолклорна група "Седянка", съставена само от белгийци, ревностни почитатели на българския фолклор, изнесе специална програма при откриването. 

        Присъстващите на церемонията се възхитиха от изключителната изработка на макета. Множеството искрено се развълнува и от думите на министър Данаилов. Той сподели, че през 1958 г. неговият баща е дошъл на изложението в Брюксел. В същата година Атомиумът е бил вече сложен. „Едва ли Ламби Данаилов тогава е допускал, че неговият син ще види българското знаме на върха на Атомиума”, каза министър Данаилов, а думите му бяха срещнати с ръкопляскания от всички, присъстващи на церемонията.


снимка: Веселин Костов

Макетът на Рилския манастир е изработен в Ателие „България на длан” с председател на Управителния съвет режисьора Съни Сънински.





Времето