827 български граждани чакат за трансплантация, 450 българи са изразили съгласие за донорство

827 български граждани чакат за трансплантация, 450 българи са изразили съгласие за донорство

Към днешна дата 1964 български граждани са декларирали волята си за дарителство на органи, като 450 от тях са изразили съгласие, а 1514 - несъгласие.

827 български граждани са включени в Националния списък на чакащите за трансплантация. 750 от тях са в листата на чакащите за трансплантация на бъбрек, 46 - на сърце, на черен дроб – 29, на бял дроб – 2.

През 2005 г. са извършени общо 18 трансплантации. Бъбречните са 15 – 7 от жив донор и 8 от трупен донор. Чернодробните трансплантации са две – по една от жив и трупен донор. Осъществена е и една трансплантация на сърце.

Трупните донори през 2005 г. са общо 5.

Тези данни съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) д-р Янко Начков на състоялата се днес, 24 юни, пресконференция в Университетска болница «Александровска» по повод успешно извършената трансплантация на черен дроб от починал пациент.

Осъществената в болница «Александровска» трансплантация е първата в историята на българската медицина чернодробна трансплантация на орган, дарен от починал пациент, от изцяло български екипи. Това е безспорен успех за българската медицина и здравеопазване, с който можем да се гордеем, се казва в поздравителното писмо на министъра на здравеопазването Славчо Богоев до ръководството на болница “Александровска” и ръководителите на всички екипи, участвали в подготовката и осъществяването на чернодробната трансплантация. С нея Университетска болница “Александровска” утвърди мястото си като водещ център по бъбречна и чернодробна трансплантология в България.

От името на ръководството на Министерството на здравеопазването министър Славчо Богоев благодари на лекарите и медицинските сестри от екипите с ръководители:

- Проф. Виолета Димитрова, ръководител на Клиниката по обща и чернодробна хирургия.

- Проф. Захари Кръстев, ръководител на Клиниката по гастроентерология.-

Проф. Константин Чернев, ръководител на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести.

- Доц. Берислава Десева, ръководител на Клиниката по остра дихателна недостатъчност и интензивно лечение. -

Проф. Елисавета Наумова, ръководител на Централната лаборатория по клинична имунология.

- Доц. Пенчо Симеонов, ръководител на Клиниката по нефрология и трансплантология. -

Проф. Добрин Свинаров, ръководител на Централната лаборатория по лекарствен мониторинг и клинична фармакология.

- Проф. Камен Цачев, ръководител на Централна клинична лаборатория. -

Проф. Петър Панчев, ръководител на Клиниката по урология и национален консултант по трансплантология.

Пациентът е със стабилни физиологични показатели, присаденият черен дроб функционира, бе съобщено на пресконференцията. Много добро е състоянието на пациентите, на които бяха присадени сърце – в Университетска болница “Света Екатерина”, и на бъбреци – в “Александровска”, и те се възстановяват под наблюдението на медицинските специалисти.

Донор на четирите органа стана починалата на 21 юни в МБАЛ “Царица Йоанна” жена, чиито близки дадоха съгласието си за даряване на органите й за трансплантация.

Близките на починалата жена, които извършиха високохуманния акт да дадат съгласието си за даряване на органите й и така спасиха живота на четирима души, отсега нататък ще бъдат ВИП-пациенти на “Александровска”, обяви от името на нейния борд проф. Олег Хинков, заместник-министър на здравеопазването.

Пациентите, на които да бъдат трансплантирани, бяха определени от Изпълнителната агенция по трансплантация при строго спазване на изискванията на нормативната уредба: налично вписване на реципиента в Националния списък на чакащите, състояние на спешност, идентична кръвна група между донора и реципиента, тъканна и антропометрична съвместимост и др.

През 2005 г. за първи път бе регламентирано финансирането от МЗ на дейностите по експлантация и трансплантация на органи. Съгласно реда, определен в методиката на МЗ за субсидиране на лечебните заведения, дейностите по осигуряване на органи се заплащат от ИАТ по сключени договори между директора на агенцията и лечебните заведения – донорски центрове. МЗ заплаща за експлантираните и присадени органи след подадена от лечебните заведения информация за извършените процедури.

В националната програма по трансплантации, финансирана от МЗ, за 2005 г. е планирано на базата на методиката за финансиране за бъдат възстановени разходите на болниците за не по-малко от 50 донорски случая. На пресконференцията заместник-министър проф. Олег Хинков подчерта, че у нас има необходимия финансов и кадрови ресурс за осъществяването на необходимите трансплантации при наличието на донори на органи.

Времето