Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Участва Утре В Празничното Шествие По Случай 24 Май

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Участва Утре В Празничното Шествие По Случай 24 Май


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще участва утре в празничното шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Министър Данаилов ще се присъедини към празничната колона пред Президентството.
        Шествието ще тръгне в 10.15 часа от кръстовището на булевардите „Витоша” и „Патриарх Евтимий”, ще премине по булевардите „Витоша”, „Дондуков”, „Цар Освободител”, „Васил Левски” (от СУ „Св. Климент Охридски”). В 11.00 часа то ще завърши пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.
        Хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков” към Министерството на културата ще поздрави всички българи пред паметника на Светите братя с химна „Върви, народе възродени”. Тържествено слово ще произнесе президентът на Република България Георги Първанов. Участниците в официалното честване ще посетят и изложбата „Дарението” на Теодор Димитров в централното фоайе на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, организирана по инициатива на Министерството на културата.
        В 13.00 ч. в Националната галерия за чуждестранно изкуство министър Данаилов ще открие плакатна изложба "Буквите на България - азбука на Европа", която бе показана на Четвъртата световна среща на българските медии в Мадрид. Изложбата включва 30 плаката - колкото са буквите на българската азбука. Всеки художник е автор на един плакат - буква, определена чрез жребий. В плакатната акция на Международното триенале на сценичния плакат участват изявени художници - 27 чуждестранни и трима български автори, сред които и дебютант. Тримата българи са автори на буквите Ж (Божидар Икономов), И (Божидар Йонов) и Ь (Петър Чучулигов). Сред другите автори са представители на Полша, Финландия, Япония, Мексико, Португалия, САЩ, Франция, Бразилия, Босна и Херцеговина. На откриването ще присъства и един от авторите и съставителите на изложбата - Божидар Икономов.
        Третият български плакат в изложбата - този на буквата "Ь", e създаден след конкурс между млади български художници и студенти, в който участваха повече от 60 проекта на автори до 35-годишна възраст. Трийсетте плаката със задължително присъстващ текст "Буквите на България - азбука на Европа" са визуализация на идеята за създаване на положителен образ на страната ни у нас и по света.
        В 15.00 часа в Националната опера и балет в София министър Стефан Данаилов ще поздрави ветераните на културата от София и творците и дейците на културата от страната. Те ще присъстват безплатно на извънреден спектакъл на най-новата постановка – операта „Лакме” от Делиб. Извънредното представление на „Лакме” под патронажа на министъра на културата проф. Стефан Данаилов е платено от Министерството на културата. Творците и дейците на културата от страната ще бъдат в София на 24 май за приема на президента на България по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.