Нуи „Проф. Веселин Стоянов” Е Партньор В Проекта На Фондация „Култура” - Русе “Деца И Професионалисти –Заедно По Пътя На Усъвършенстването”

Нуи „Проф. Веселин Стоянов”  Е  Партньор В Проекта На Фондация „Култура” - Русе   “Деца И Професионалисти –Заедно По Пътя На Усъвършенстването”


        Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов” в Русе е партньор в проекта “Деца и професионалисти – заедно по пътя на усъвършенстването” на Фондация “Култура” – Русе. Стойността на проекта е 45 000 лева, той се реализира от Фондация „Култура” в партньорство с три русенски училища – държавното НУИ „Проф. Веселин Стоянов”, общинското - МГ”Баба Тонка” и частното – СОУ ”Леонардо да Винчи”.
        В целевата група са включени деца от всички възрасти, с различни индивидуални качества и дарби, участници от различни по вид училища и типове извънкласни занимания. Проектът обхваща 465 младежи от трите русенски училища, от които 246 са под 15 години и 189 - на възраст над 15. 270 от децата са в начален или прогимназиален етап на основното образование, 179 от гимназиалното образование, 16 са в предучилищен етап, 40 са от социално слаби семейства и 17 деца са от малцинствените групи в региона. Програмата за самоподготовка на певци, инструменталисти и вокални групи е насочена към всички класни и извънкласни форми на музикално обучение в специализирани и неспециализирани учебни заведения, центрове за младежка дейност, читалища.
        Проектът стартира с изготвяне на списък с подбрани произведения, който ще бъде съгласуван с програмите за обучение или репертоарите на децата. Практическото обучение е пряко свързано със създаване на умения у децата да работят ефективно и качествено по време на ежедневната си целогодишна самоподготовка. Ще има и практическо обучение на участниците от експерти и професионалисти - музикални консултанти, аранжори, експерти следзвукозаписна обработка, певци, инструменталисти за разучаване, изпълнение и запис в професионална студио на подадените в заявките от училищата-партньори музикални произведения. По време на практикума ще бъде разработена и програма за самоподготовка на децата. Материалите към програмата, които ще получи всяко едно дете, са компакт дискове със записи на музикалните произведения, изработени в групите по време на провеждане на практическото обучение. Компакт дисковете ще съдържат оригинала на разучаваното музикално произведение, само поддържащите партии (без солист) в оригинално темпо и поддържащите партии в различни темпа.