Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов И Ректорът На Су „Св. Климент Охридски” Проф. Иван Илчев Подписаха Днес Споразумение

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов И Ректорът На Су „Св. Климент Охридски” Проф. Иван Илчев Подписаха Днес Споразумение


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев подписаха днес в зала „Колегиум” на Министерството на културата споразумение. Документът предвижда до 45 дни да се премине към продажба на общ електронен билет за ДКИ „Двореца” и Ботаническата градина в Балчик и това да става на една каса. Билетът ще струва колкото и досега - 10 лв. за индивидуално посещение. Това, което ще получават двете страни – Държавен културен институт - Културен център "Двореца" и Ботаническата градина – е по 50% от приходите от билети.
        Дотогава влизането на територията на Университетската ботаническа градина и на ДКИ КЦ „Двореца” ще става както досега.
        “ДКИ „Двореца” е един от най-посещаваните паметници на културата и много се радвам, че постигнахме решение в полза и интерес на българските граждани”, сподели проф. Стефан Данаилов при подписването на Споразумението. То предвижда още да се създаде Обществен съвет с участието на равен брой специалисти, предложени от двете страни. Съветът ще се събира веднъж на 3 месеца и ще дава своите експертни предложения за развитието на Комплекса и Ботаническата градина. Тези предложения ще се съгласуват между Софийския университет и Министерството на културата. „В Съвета задължително ще има еколози”, подчерта проф. Иван Илчев.
        „В Обществения съвет ще предложим онези подготвени научни работници, които да имат опит с подобна паркова среда”, обясни министър Стефан Данаилов. Той изтъкна, че предстои и изготвянето на план за научно сътрудничество между Министерство на културата и Софийския университет по отношение на градината. Министър Данаилов подчерта, че с по-нататъшни проекти Културен център "Двореца" и Ботаническата градина ще бъдат развити в интерес на обществото.
        Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев подчерта, че СУ и Министерството на културата ще продължават да работят заедно. „Идеята е не да се съревноваваме, а да намерим най-добрите специалисти, с помощта на които да привлечем още инвестиции, благодарение на които да можем да използваме всички дадености и цялата територия на този уникален паметник на културата”, каза министър Данаилов. „Радостен съм, че успяхме да подпишем това Споразумение точно в навечерието на новия туристически сезон”, изтъкна той.