Българската Изложба “Европейското Откриване На Черно Море” От Брюксел Е Поканена В Истанбул

Българската Изложба “Европейското Откриване На Черно Море” От Брюксел Е Поканена В Истанбул


        По време на церемонията по откриване на културния форум “Европейското откриване на Черно море” в Европейския парламент в Брюксел едноименната изложба получи официална покана да бъде представена в Истанбул и всички столици на страните-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Поканата е отправена от Петър Кънев, заместник-председател на Парламентарната организация за черноморско икономическо сътрудничество, народен представител и заместник-председател на Икономическата комисия на Народното събрание на Р България. Новината бе съобщена при откриването на културния форум от инициатора му – евродепутатката Маруся Любчева.
        Изложбата “Европейското откриване на Черно море” е организирана с участието на почти всички български черноморски общини. Особено голямо впечатление правят изложбените модули на Държавна агенция архиви, представяща черноморското крайбрежие в стари карти, „Аполония Магна” на община Созопол, „Стария Балчик”, Несебър, Поморие, Карнобат, Средец и впечатляващатото участие на Община Бургас, съвместно с пристанище Бургас и летище Бургас.
        По инициатива на председателя на българския парламент Георги Пирински изложбата “Европейското откриване на Черно море”, която е разположена в представителната зала “Менухин” в Европейския парламент в Брюксел, още в първия ден след своето подреждане бе посетена от председателите на парламентите на всички европейски страни-членки. Български интелектуалци, сред които Любомир Левчев, Йорданка Христова, Тончо Русев и проф. Николай Овчаров изразиха своята изненада от уникалната с мащаба и съдържанието си българска изложба.
        Главен дизайнер на изложбата е Костадин Отонов, организатор на изложбата е Катя Радева – управител на Международния търговски и културен център “ГЕОПАН” - Бургас.