Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Участва В Атина В Конференция На Министрите На Културата От Евро-Средиземноморското Партньорство

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Участва В Атина В Конференция На Министрите На Културата От Евро-Средиземноморското Партньорство


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов участва в провеждащата се в Атина Трета Конференция на министрите на културата от Евро-средиземноморското партньорство.
Това е първото участие на България в този форум. В работата на Конференцията взеха участие и министрите на културата на Гърция, Словения, Франция, Полша, Кипър, Латвия, Унгария, Турция, Албания, Египет, Сирия, Алжир и др.
        „Обсъдихме много важни въпроси, свързани с разширяването на сътрудничеството в областта на културното наследство, междукултурния диалог, мобилността на творците, аудиовизията, превода на литературни творби и особено на стимулирането на равен достъп до културата за всички граждани”, изтъкна министър Данаилов.
         Участниците във високия форум приеха специален документ: „Заключения на Третата Евро-средиземноморска конференция на министрите на културата” и поставиха начало на изработването и прилагането на Евро-средиземноморска Стратегия. Тя има за цел да насърчава диалога между културите и развитието на културните политики.
         Министрите изразиха подкрепата си за дейността на Фондацията за Евро-средиземноморски междукултурен диалог „Анна Линд”. През 2007 г. с присъединяването ни към ЕС България стана и член на Фондация „Анна Линд”. През 2008 г. страната ни трябва да изгради национална мрежа на Фондацията. Координатор на процеса на изграждането й е Министерството на културата.
        На Конференцията министрите се договориха и за общи дейности по прилагане на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване.