29 550 Носители С Нелицензирано Съдържание Бяха Публично Унищожени В Складовете На Министерството На Културата В Столичния Квартал „Слатина”

29 550 Носители С Нелицензирано Съдържание Бяха Публично Унищожени В Складовете На Министерството На Културата В Столичния Квартал „Слатина”


        Днес в двора на складовете на Министерство на културата в столичния квартал „Слатина” бяха унищожени публично 29 550 носители с нелицензирано съдържание – DVD-та, CD-ROM, CD, аудио- и видеокасети. Публичното унищожаване стана в присъствието на зам.-министъра на културата Явор Милушев и представители на МВР.
        "В резултат на последователната политика на Министерството на културата приключваме с пиратството на касети, CD, CD-ROM, DVD. У нас, както и в цял свят, проблемите със защитата на авторското право вече са в интернет. Необходим е активен диалог с интернет доставчиците, за да разберат, че и те имат отговорности в тази сфера", каза зам.-министър Милушев при публичното унищожаване на носителите с нелицензирано съдържание - бизнес и развлекателен софтуер, музика, филми.
        На акцията в двора на складовете на Министерство на културата в столичния квартал "Слатина" присъстваха и служители и директорът на Дирекция „Авторско право и сродните му права” на Министерство на културата.
         Пиратските дискове и касети са иззети при съвместни проверки на инспекторите от дирекция "Авторско право и сродните му права" на МК и служители на полицията в продължение на пет години. За да се стигне до унищожаването им, е трябвало да завършат съдебните процедури. Повечето от 93-те съставени акта са били обжалвани. Понякога определените санкции са били намалявани или отменяни.
       "Радвам се, че съдилищата разбират сериозността на нарушенията на авторското право и не ги пренебрегват", коментира зам.-министър Милушев. Той припомни, че през последните месеци са направени неколкостотин проверки в заведения, в които се излъчва музика, в хотели и ресторанти. Зам.-министър Милушев изтъкна, че собствениците вече разбират, че авторските права трябва да бъдат защитени, и започват да сключват договори с дружествата за колективно управление на авторските права.