Концерти На Руски Ансамбъл За Православни Песнопения „Сирин” Са Сред Акцентите На Програмата През Месец Юни В Годината На Русия В България

Концерти На Руски Ансамбъл За Православни Песнопения „Сирин” Са Сред Акцентите На Програмата През Месец Юни В Годината На Русия В България


        С концерти на руски ансамбъл за православни песнопения „СИРИН” през месец юни продължава Годината на Русия в България, която се организира от министерствата на културата на двете държави.
Концертите на ансамбъл „СИРИН” с художествен ръководител Андрей Котов са на 7 юни /събота/ от 19.00 ч. в концертна зала ДНА в Пловдив и на 9 юни /понеделник/ от 19.00 ч. в зала „Софийската митрополия” в София.
        Ансамбъл „СИРИН” е създаден през 1989 г. от група професионални музиканти с идеята да се възродят древните руски певчески православни традиции. Името си ансамбълът е получил от райската птица „СИРИН”, която „пее неизречените песни за спасение на душата”. Репертоарът на ансамбъла включва песнопения, типични за пътя на кръщението, българския и гръцкия народи, на различни манастирски напеви, ранни форми на руската полифония и ранен руски партес.
        Уникалността в развитието на хор „СИРИН” е събиране, изучаване и изпълнение на духовни стихове, самобитно народно музикално и поетическо творчество, съхранено и идващо от вековете светоусещане на руския народ. Изпълненията на ансамбъл „СИРИН” представиха Русия на Първия европейски симпозиум на хоровата музика в Любляна през 1995 г. и на Световния симпозиум на хоровата музика в Ротердам през 1999 г.
        Ансамбъл „СИРИН” е участвал в официалната програма по случай празненствата за отбелязване на 2000-ната годишнина на християнското учение в Йерусалим и Витлеем. Сред фестивалите, в които ансамбъл „СИРИН” е участвал, са: Фестивал на православната музика Москва; Фестивал Старият Лион – Франция; Фестивал „Остров Франция”; Луфтханза барок фестивал – Великобритания; Сакрална музика - Ротердам – Холандия; Сакрална музика – Марктобердорфе – Германия; Фестивал за духовна музика във Фрибург – Швейцария; Хоров фестивал в гр. Корк – Ирландия; Фестивал „Триалогос” – Естония; Фестивал „ Песни от нашите корени” - Полша; Фестивал на духовната музика в гр. Фезе – Мароко; Фестивал на руската култура в Китай през 2006 г.; Културна програма на Франкфуртския панаир на книгата.
        Компактдисковете на ансамбъл „СИРИН” са отличени с френски награди „Златен диапазон” и „Фортиссимо Телерама”.
        Уникалните изпълнителски качества на ансамбъла привличат вниманието на редица съвременни композитори. Специално за „СИРИН” композиторът Владимир Мартинов е написал музика по библейската книга „План на Пророка Йеремия”. Сценичната версия на това произведение, в което всички роли са изпълнени от певци на ансамбъла, е удостоена с наградата „Златната маска” за най-добър спектакъл през 2007 г. и има над 150 представления в Русия и чужбина, преминали с огромен успех.





Времето