Новосибирският Държавен Академичен Драматичен Театър „Червен Факел” Ще Гостува На 12 И 14 Юни Във Варна И Бургас В Рамките На Годината На Русия В България

Новосибирският Държавен Академичен Драматичен Театър „Червен Факел” Ще Гостува На 12  И 14 Юни Във Варна И Бургас В Рамките На Годината На Русия В България


         Новосибирският държавен академичен драматичен театър /НДАДТ/ „Червен факел” ще гостува с представлението „Дама пика” по повестта на А. С. Пушкин на 12 и 14 юни във Варна и Бургас в рамките на Годината на Русия в България. Във Варна спектакълът в две действия „Дама пика” ще бъде представен в програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято”.
       „Дама пика” е спектакъл върху руската класика във високия стил на руската академична театрална школа. Безсмъртната творба на Пушкин „Дама Пика” е адаптирана за сцена от 22-годишния режисьор Тимофей Кулябин. Сюжетът на „Дама Пика” се заплита около мистична игра на карти, която се превръща във фатален сблъсък на съдбата и случайността.
       Преди четири години театър „Червен факел” взе участие в подобен международен проект – Дни на руската култура в Германия, със спектакъла «Dostoevsky-trip».
        Режисьор на постановката „Дама пика” е Тимофей Кулябин, а в ролята на Графиня Анна Федотовна публиката ще види народната артистка на Русия Анна Покидченко. Спектакълът има награда за най-добра режисура (Тимофей Кулябин) и най-добра мъжка роля (Лаврентий Сорокин) на Първия национален фестивал „Волжки театрални сезони” – Самара ‘2007, както и за режисьорски дебют, най-добра сценография и най-добра второстепенна женска роля на XX театрален конкурс-фестивал на Съюза на театралните деятели на Русия-Новосибирск - „Парадиз” ‘2007.
         Постановката „Дама пика” на НДАДТ „Червен факел” е включена в официалната програма на Годината на Русия в България заедно със спектакли на други известни руски театри: МХАТ „А. П. Чехов”, „Малый театр”, Московски театър „Хеликон опера”, Екатеринбургски театър за съвременни танци и др.
Подробна информация за Годината на Русия в България може да се намери на http://www.russia-bulgaria.ru/page.html.



Времето