Албумът “Старият Балчик” - В Библиотеките На Три Континента

Албумът “Старият Балчик” - В Библиотеките На Три Континента


        Директорът на Народна библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” проф. дфн Боряна Христова благодари в специално писмо на Община Балчик и Международния търговски и културен център „ГЕОПАН” за предоставеното издание “Старият Балчик” на английски език.
        “Възприемаме Вашия жест като израз на разбиране към целите и задачите на нашата институция. Благодарение на Вашия труд, добра воля и отношение към книгата библиотеката и страната ни ще представим още един български град пред Света. Вашата благотворителност ще обогати фондовете на НБ “Св. Св. Кирил и Методий” с чужди издания от съответните библиотеки. По този начин Вие дарявате българските читатели не само с Вашето издание, но и им предоставяте по-широк поглед върху световната книжнина.” – се казва в писмото до издателите на албума.
        В екипа, създал албума, участват: проф. Георги Марков, с авторския текст на въведението; преводът е на Никола Георгиев; консултанти са: ст.н.с.д-р Виолета Василчина и Димитър Стоименов; дигиталната реставрация е дело на Любо Жеков, а графичния дизайн на Екатерина Такова; редактори са Христина Панайотова и Анжела Родел. Издател е „ГЕОПАН” – Бургас.
        Тъй като албумът представлява интерес за чуждестранните партньори на Народната библиотека, ръководството информира издателите още, че той е изпратен на следните световни библиотеки в Америка, Европа и Азия:

Конгресна библиотека – Вашингтон;
Университетска библиотека – Станфорд;
Университетска библиотека – Сиатъл;
Национална библиотека – Букурещ;
Руска национална библиотека – Москва;
Библиотека към Академията на науките – Москва;
Национална библиотека – Санкт Петербург;
Библиотека за чуждестранна литература - Москва;
Национална библиотека – Минск;
Национална библиотека – Киев;
Държавна научна библиотека – Киев;
Университетска библиотека – Воронеж;
Държавна научно-техническа библиотека – Новосибирск;
Народна библиотека – Варшава;
Народна библиотека – Прага;
Национална библиотека – Анкара;
Национална библиотека – Мадрид;
Министерство на културата – Рим;
Национална библиотека – Баку;
Национална библиотека – Ереван;
Народна библиотека – Белград;
Библиотека на Крал Алберт – Брюксел”.


        Неотдавна албумът “Старият Балчик” бе подарен и на всички евродепутати от кмета на Община Балчик Николай Ангелов по повод представянето на Балчик в Европейския парламент в Брюксел.



Времето