Първият Концерт От Цикъла „Viva La Musica“ Мина С Изключително Голям Успех

Първият Концерт От Цикъла „Viva La Musica“ Мина С Изключително Голям Успех


          На 22.06.2008 г. в залата на Софийска градска художествена галерия се проведе първият концерт от цикъла „Viva la musica“, като изявата мина с изключително голям успех при пълен салон. 
        Концертният цикъл се възстановява от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Сдружението на българските хорови диригенти при Съюза със съдействие на Министерството на културата. Основната идея на организаторите е жанрово многообразие на всяка изява и представяне на млади и талантливи музиканти – певци, камерни изпълнители, инструменталисти, хорови състави. В първия концерт взеха участие Виктория Георгиева – сопран и Габриела Георгиева – пиано, както и Детският хор на Българското национално радио.

        Виктория Георгиева започва музикалното си образование като пианистка в Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София. От 2005 г. изучава специалност „Класическо пеене” в класа на Констанца Кирова. Носител е на различни награди от конкурси в Украйна и България - Провадия, София, Добрич, на I награда от VI Международен конкурс „Франц Шуберт” – Русе, 2007 г. 

        Габриела Георгиева – пиано е възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София, от класа по пиано на Мариана Шикова. Клавирен съпровод изучава в класа на Евелина Казанджиева. Участва в майсторските класове на Тамара Поддубная и Александър Райчев. Осъществява редица концерти в страната. Предстои й участие в майсторски клас във Виена, както и турне в Лондон през есента на 2008 г.


        Детският хор на Българското национално радио е създаден през 1960 г. Скоро след това той вече е зрял творчески колектив и водещ състав в българското хорово изкуство и заема престижно място на концертния подиум. Начело на хора от основаването му е акад. Христо Недялков – водеща фигура сред диригентите на детски хорове у нас. Репертоарът на хора включва творби на майстори от всички епохи и стилове, произведения на съвременни български и чуждестранни композитори, хорови обработки на български и чужди народни песни. Четири континента обхваща концертната дейност на малките български певци. С голям успех са съпътствани гастролите им в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико, Хонолулу, Кайро и много други градове в 30 страни. Детският хор на Българското национално радио е лауреат на най-престижните награди от национални и международни хорови конкурски и фестивали.



Времето