Явор Гърдев Спечели Наградата За Най-Добър Режисьор На Кинофестивала В Москва

Явор Гърдев Спечели Наградата За Най-Добър Режисьор На Кинофестивала В Москва


        Явор Гърдев спечели наградата "Сребърен Св. Георги" за най-добра режисура на филма си "Дзифт" на Московския международен кинофестивал, който се проведе за 30-ти път. Отличието за филма съвпадна и с неговата световна премиера. Кинофорумът в Москва е един от най-престижните според класацията на Международната федерация на асоциациите на филмови продуценти. Филмът спечели и наградата на международното жури на Федерацията на киноклубовете в категорията "свобода на изразяването и талантливо въплъщение на авторската идея". Това е първият пълнометражен филм на театралния режисьор Гърдев.

        Според журито, председателствано от Лив Улман, режисьорът Явор Гърдев е успял да съчетае в своята творба елементи на екшъна и язвителна сатира, свързана със спомените на героя за неговото минало. Сценарият на "Дзифт" е по едноименния роман на Владислав Тодоров, който определя книгата си в жанра „ноар”.

         Българската публика ще види "Дзифт" през есента. Той е показван на закрита прожекция само веднъж - по време на тазгодишния "София филм фест", когато го е гледала и една от селекционерките на московския фестивал. На фестивала от 19 до 28 юни в руската столица бяха показани 300 филма, 16 от тях - в основния конкурс.
        „Дзифт” е селектиран още за фестивалите в Карлови Вари и Гьотеборг.

 

НАГРАДИ НА 30-ТИЯ МОСКОВСКИ МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФЕСТИВАЛ

Най-добър филм - As Simple As That ("От просто по-просто") на режисьора Реза Мир-Карими

Най-добър режисьор - Явор Гърдев с "Дзифт"

Най-добра женска роля - Маргерита Буи за Days and Clouds "Дни и облаци" на Силвио Солдини

Най-добра мъжка роля - Ричард Дженкинс в The Visitor ("Посетителят") на Том Маккарти

Специалната награда на журито - The Simple Heart ("Обикновеното сърце") на Марион Лейне

Наградата за изключителни постижения в киното "Станиславски" - Изабел Юпер