Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Поздрави Ръководството И Служителите На Музея На Мвр По Повод 100-Годишнината На Музея И Официалния Празник На Министерството На Вътрешните Работи

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Поздрави Ръководството И Служителите На Музея На Мвр По Повод 100-Годишнината На Музея И Официалния Празник На Министерството На Вътрешните Работи


        Министърът на културата проф. Стефан Данаилов изпрати поздравление до ръководството и служителите на музея на МВР. Днес музеят на МВР отбелязва 100-годишнината си с две изложби и научно-теоретична конференция. 
         В сградата на НММВР в София на ул. „Лавеле” № 30 бяха открити експозициите “Историята на МВР” и “Оръжието на българската полиция от 1879 г. до наши дни”. Научно-теоретичната конференция “Историята на МВР – неделима част от националната история” е с научен ръководител - директора на Института по история на БАН – проф. Георги Марков.


СПРАВКА ЗА ИСТОРИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА МУЗЕЯ НА МВР

        Първите сведения за съществуването на полицейски музей в България датират от 1907 г., когато е приет Законът за Столичната полиция. Първите музейни сбирки, които са били “… към съдебното отделение…”(чл. 38 от ЗСтП), са се състояли “…от различни видове оръжие, инструменти и приспособления, с които са извършени престъпленията” (чл.41 от ЗСтП). Полицейските сбирки са обновявани периодично.
        След 1944 г. музейната сбирка на МВР съществува само като експозиция в Дирекция на народната милиция, достъпна единствено за служители от системата. Това продължава до 1969 г., когато в сградата на ул. “Лавеле” № 30 в София е открита официално Постоянна изложба на революционната бдителност (ПИРБ) към МВР.
        През 1989 г. ПИРБ е закрита и структурата е преобразувана в Творческа база – музей на МВР. От 1992 г. е Музей на МВР към Дирекция “Информация и архив”. През 2007 г. получава от Министерството на културата статут на национален музей.
        В последните години от развитието си музеят се утвърди като част от МВР, която целенасочено работи за представяне и популяризиране на работата и структурите на министерството. За периода от 1990 г. до сега, има представени над 40 изложби – юбилейни и специализирани, художествени, гостуващи.
       Националният музей на МВР има богат фонд: оръжие; полицейски униформи (български и чуждестранни); наградна система и отличителни знаци; веществен материал, събран от службите на МВР по разкриването на крупни криминални, икономически и др. престъпления и по линия на разузнаването и контраразузнаването; колекции от художествени произведения; фотоархив и служебна библиотека. Музеят осъществява квалифицирана научна и експозиционна помощ, изготвя исторически справки, свързани с историята на Министерство на вътрешните работи. 
       Екипът на музея активно работи по програмите на МВР за превенция на престъпността и антисоциалното поведение. Сериозен опит в това отношение има в програмите за превенция на наркоманиите и насилието сред подрастващите и младите хора. Изложбата “Заедно срещу дрогата”, открита през 1998 г. е посетена от над 200 училища (не само от София), провеждат се и беседи по темата. Направени са над 15 копия на експозицията, които са обиколили цялата страна. През 2005 г. е открита изложбата “Децата и насилието”. С нея стартира инициатива за превенция на насилието сред младежите. Разработен е общ модул на експозиция “Дрога и насилие”, който се представя в страната. Музеят е и съорганизатор и домакин на множество симинари и обучителни програми в партньорство с МОН, Районните инспекторати по образованието, БЧК, различни фондации.
         През Последните години НММВР все повече разширява практиката си в следните основни посоки:
- развитие на научни проучвания и изследвания върху историята на МВР и написването и издаването на “История на МВР”. По негова инициатива на 3 юли т.г. се открива научно-теоретичната конференция “Историята на МВР – неделима част от националната история” с научен ръководител директора на ИИ на БАН – проф. Г. Марков. С нея се поставя началото на поредица подобни научни форуми;
- експозиционна дейност, насочена към: изграждане на постоянна експозиция за историята на МВР от 1878 г. до наши дни; изграждане на регионални експозиции в (за) структурите на МВР; разширяване на дейността, свързана с пътуващите изложби;
- инициатива “Да съхраним паметта на поколенията”, насочена към събирателската дейност и проучване, съхраняване и изграждане на паметници на служителите на МВР;
- затвърждаване и засилване на контактите си със сродни институции у нас и в чужбина.






Времето