Министерството На Културата Бе Домакин На Среща Между Представители На Съюза На Българската Туристическа Индустрия И На Организациите За Колективно Управление На Авторски И Сродни Права „Музикаутор” И „Профон”

Министерството На Културата Бе Домакин На Среща Между Представители На Съюза На Българската Туристическа Индустрия И На Организациите За Колективно Управление На Авторски И Сродни Права „Музикаутор” И  „Профон”


        На 9юли 2008 г. в Министерството на културата се състоя среща между представители на Съюза на българската туристическа индустрия /СБТИ/ и на организациите за колективно управление на авторски и сродни права „Музикаутор” и „ПРОФОН”. На срещата присъства заместник-министърът на културата Явор Милушев.
           Зам.-министър Милушев подчерта пред участниците, че счита тази среща за добър знак, че вече съществува обществено съзнание за необходимостта от сключване на договори с организациите за колективно управление на авторски и сродни права. Той изтъкна, че е скандално в наше време да има организации и ползватели, които да отказват да спазват закона и да не зачитат авторските и сродни права. Зам.-министър Милушев пожела на участниците успешни преговори, които да завършат с подписване на дължимите договори.
           Участниците в срещата обсъдиха възможността за сключване на споразумение между СБТИ и организациите за преференциални условия при индивидуалното договаряне между тях и членовете на съюза по отношение използване на музикални произведения, звукозаписи и изпълнения в хотелите. Всички присъстващи се обединиха около мнението, че възнаграждения на авторите, продуцентите и изпълнителите следва да се заплащат.
            Постигнато бе съгласие и за провеждане в най-кратки срокове на срещи между СБТИ и всяка от организациите за колективно управление поотделно, с обсъждане на конкретни въпроси от взаимен интерес във връзка с дължимите цени, използвания репертоар и т.н.
            Представителите на СБТИ поеха ангажимент да направят достояние на членовете си това споразумение в най-кратък срок след подписването му и да активират процеса на сключване на индивидуални договори. Участниците в срещата се съгласиха, че предстоящите преговори не следва да се бавят и така да се превърнат в пречка за осъществявания от Министерството на културата контрол по спазването на Закона за авторското право и сродните му права.


Времето