Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов И Вицепрезидентът Ангел Марин Ще Присъстват На Откриването На Изложба С Най-Добрите Творби От Конкурса „България В Моите Мечти”

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов И Вицепрезидентът Ангел Марин Ще Присъстват На Откриването На Изложба С Най-Добрите Творби От Конкурса „България В Моите Мечти”


        На 16 юли /сряда/ 2008 год. в 10.30 часа в Галерия “Средец” на Министерството на културата ще бъде открита изложба с най-добрите творби и ще бъдат наградени победителите от конкурсите на Държавната агенция за българите в чужбина за деца от Българските общности по света. Специални гости на официалната церемония ще бъдат министърът на културата проф. Стефан Данаилов и вицепрезидентът Ангел Марин. Проявата се организира от Министерството на културата на Република България и Държавната агенция за българите в чужбина и е под патронажа на Ангел Марин – вицепрезидент на Република България.
        Изложбата ще може да се види в галерия „Средец” на Министерство на културата до 21 юли.
Международният конкурс по изобразително изкуство “България в моите мечти” се провежда от 2001 г. Съгласно статута на конкурса право на участие в него имат деца от българските общности по света, разпределени в три възрастови групи: от 6 до 10 г. – първа група; от 11 до 14 г. – втора група; от 15 до 18 г. – трета група. Конкурсът е учреден от Държавната агенция за българите в чужбина с цел да приобщава най-младото поколение българи зад граница към Родината, да съхранява националната историческа памет и културни традиции.
       Международният детско-юношески литературен конкурс „Стефан Гечев” е учреден през 1995 г. от Държавната агенция за българите в чужбина съвместно със сп. „Родна реч” и по идея на видния български писател Стефан Гечев. През годините той се утвърждава като програма за издирване, подготвяне и насърчаване на деца с изявени литературни способности от българските общности по света. За всяко издание темите са различни: „Знай своя род и език”, „Моите български корени”, „Кои български писатели познавате и обичате?”, „Защо човек трябва да е добър?”, „Какво отговарям, когато ме питат за България?”, „Какви български празници и обичаи тачите и обичате?”.



Водещи новини

Времето