Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов И Вицепрезидентът Ангел Марин Наградиха Деца От Българските Общности В Чужбина

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов И Вицепрезидентът Ангел Марин Наградиха Деца От Българските Общности В Чужбина


         Вицепрезидентът Ангел Марин и министърът на културата Стефан Данаилов наградиха днес деца от българските общности в чужбина - победители в литературния конкурс "Стефан Гечев" и в конкурса за изобразително изкуство "България в моите мечти". Награждаването се състоя в галерия "Средец" на Министерството на културата.
         Проявата се организира от Министерството на културата и от Държавната агенция за българите в чужбина и е под патронажа на вицепрезидента Ангел Марин.
         В галерия „Средец” бе открита и изложба с най-добрите творби от осмото издание на конкурса "България в моите мечти". В него участват 447 деца и юноши от България, които живеят в 25 страни.
В дванайсетото издание на конкурса "Стефан Гечев" са се състезавали 180 есета на българчета, живеещи в 18 държави.
         „Тези два конкурса показват, че любовта към родината изпълва сърцата на децата и на младежите на България, където и да се намират по света,” отбеляза министърът на културата проф. Стефан Данаилов. В приветствието си той благодари на децата-творци, които се превръщат в посланици на българската култура и изкуство по света.
        Вицепрезидентът Ангел Марин каза при награждаването, че в детските есета има много мъдрост. Ангел Марин цитира и част от есето на 12-годишната Мария Янишевская, която живее в Китай и е открила приликата, че и в България, и в Китай родителите се стремят да дадат добро образование на децата си. Вицепрезидентът подчерта, че с ритичността, която присъства в някои от есетата, децата показват, че истински обичат родната си България.

СЛОВО НА МИНИСТЪР ДАНАИЛОВ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА




        УВАЖАЕМИ Г-Н ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,
        УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
        СКЪПИ МЛАДИ ТАЛАНТИ НА БЪЛГАРИЯ,


        Поздравявам ви с официалното откриване на изложбата с най-добрите творби на победителите от конкурсите „България в моите мечти”!
        Да откриваш от рано творческия потенциал на нацията, като възпитаваш младите дарования в дух на вярност към вековната българска културна традиция е най-благородният начин да разпалваш творческия огън и вдъхновение в името на един по-добър свят.
        Тези два конкурса – за рисунка и съчинение, доказват, че любовта към родината изпълва сърцата на децата и младежите на България, където и да се намират по света. Искам да благодаря на всички вас, които с много фантазия, свежи идеи и любов към традицията се превръщате в посланици на българската култура и изкуство.
         Скъпи деца,
        не забравяйте, че бъдещето очаква личности, заредили себе си не само с емоции, но и с много знания, с които да посрещнем предизвикателствата на утрешния ден! Работете упорито, защото вие сте тези, които ще редите България и родната култура на достойно място в голямото европейско и световно семейство!

        НА ДОБЪР ЧАС !





Водещи новини

Времето