Министерството На Културата Предостави 200 000 Лв. За Извършване На Консервационно-Реставрационни Работи По Тракийското Светилище В Старосел

Министерството На Културата Предостави 200 000 Лв. За Извършване На Консервационно-Реставрационни Работи По Тракийското Светилище В Старосел


        Министерството на културата предостави 200 000 лв. за извършване на консервационно-реставрационни работи по тракийското светилище в Старосел. Първият етап на реконструкцията на тракийския култов храм в с. Старосел, включва проектиране и прокарване на тунелна изработка с уникални минни конструции над временния крепеж. Галерията от метални крепежни елементи, която ще бъде вградена в самата земна маса над гробницата, ще направи достъпа на посетителите напълно безопасен. След дейността по реставрацията, която трябва да приключи до 45 дни, ще бъдат премахнати временните дървени подпори и ще бъдат възстановени изронените камъни от свода на храма. Ще се направи хоризонтална галерия над двете помещения, а укрепването ще позволи да бъдат върнати в купола оригиналните камъни. Така ще бъде възстановен и автентичният вид на гробницата. За изработването на металната конструкция миналата година Министерството на културата отпусна 150 000 лв.
        Ръководител на проекта и изпълнението е доц. д-р Димитър Анастасов. Паралелно се извършва археологическо наблюдение от н.с. д-р Иван Христов, зам.-директор на НИМ.
        За изпълнението на уникалния по рода си проект Министерството на културата получи съдействие и от кметовете на Хисар и Старосел.

 


               



Водещи новини

Времето