Заместник-Министърът На Културата Иван Токаджиев Ще Присъства На Откриването На „Храма На Поезията” До Бившето Гарнизонно Стрелбище В София На 23 Юли От 11.00 Часа

Заместник-Министърът На Културата Иван Токаджиев Ще Присъства На Откриването На „Храма На Поезията” До Бившето Гарнизонно Стрелбище В София На 23 Юли От 11.00 Часа


        Заместник-министърът на културата Иван Токаджиев ще присъства на 23 юли /сряда/ т. г. от 11.00 часа на официалното откриване на „Храма на поезията” до бившето Гарнизонно стрелбище край хотел "Хилтън" в София.
        Пантеонът до Гарнизонното стрелбище е изграден по идея на кинорежисьорката и писателка Мая Вапцарова, племенница на големия български поет Никола Вапцаров, която е изпълнителен директор на фондация „Вапцарова вяра” и също ще присъства на събитието. Автор на пластиката е скулпторът Жорж Трак от Пловдив. Тодор Батков, председател на Съвета на директорите на вестник „Стандарт”, финансира изграждането на „Храма на поезията”.
        Предвижда се от храма да започва и "Алея на поезията", където ще бъдат изписани стихове на Вапцаров и произведения на съвременни автори. По този начин София ще е първият град в света с храм на поезията, а цялото пространство ще се оформи като място на паметта.
        "Когато разстрелват поетите, разстрелват ценностите, а без тях културата умира. Длъжни сме като народ да съхраним културната си памет”, казва Мая Вапцарова.
        Следващата година, когато ще се навършат 100 г. от рождението на Никола Вапцаров, в „Храма на поезията” ще бъде монтирана и камбана, която ще бие на 23 юли – датата, на която е разстрелян поетът. Там винаги ще гори малка свещ.
        Българската инициатива за изграждане на „Храм на поезията” бе подкрепена и от 36 писателски съюза по света.
        Първата копка на „Храма на поезията” до Гарнизонното стрелбище бе направена на 23 юли 2007 г., по повод 65-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров.