Във Версай Приключи Неформалното Заседание На Съвета На Ес В Областта „Култура И Аудиовизуална Политика”

Във Версай Приключи Неформалното Заседание На Съвета На Ес В Областта „Култура И Аудиовизуална Политика”


        Основната тема на първото заседание на провеждащия се във Версай край Париж неформален Съвет на ЕС в областта „Култура и аудиовизуална политика” (21-22 юли), бе културното наследство в Европа, учредяването на Европейски знак за културно наследство и борбата с нелегалния трафик на културни ценности. Всички министри изтъкнаха значимостта на тези въпроси и необходимостта от предприемането на специфични мерки за улесняване на обществения достъп до културното наследство и неговото популяризиране.
        В изказването си на форума министърът на културата проф. Стефан Данаилов изтъкна, че България придава необходимата значимост на борбата с нелегалния трафик на културни ценности и предприема мерки за избягване на неправомерно движение на движими културни паметници. Дигитализацията на фондовете на българските музеи и създаването на база данни, която е свързана със съответните органи на граничните пунктове на страната, е една от мерките, които в момента разработваме, посочи министър Данаилов.
       Конкретната инициатива, която бе широко обсъдена на Съвета, е учредяването на Европейски знак за културно наследство. България се присъедини към идеята още в самото й начало през 2006-2007 г. Между обектите, които сме предложили да носят този знак, са: Музеен комплекс „Васил Левски” в Карлово, Музикален център „Борис Христов” в София, Архитектурно-историческия център на Русе, Археологическия резерват „Делтум – Дебелт”. Системата е отворена и за нови предложения.
       Днес министрите разгледаха аудиовизуалните аспекти на Телекомуникационния пакет, който представлява приетото законодателство в областта на електронните съобщения. За първи път се въвежда идеята за защита на авторските и сродните права в цифрова среда, като е налице политическа воля тази идея да бъде развита в законодателна форма на общността. „Партньорството между творческия сектор, интернет доставчиците и телекомуникационните оператори трябва да се стимулира и развива, за да могат потребителите да получават стойностни по съдържание продукти, гарантиращи творческото и културното многообразие”, подчерта министър Стефан Данаилов. Той отбеляза, че едновременно с това се прави строго разграничение между технологичните параметри и съдържанието, което медиите предоставят като услуга. Именно проблемите, свързани с творческото съдържание в цифровата среда, бяха предмет на дискусията на Съвета – как това влияе на управлението на радиочестотния спектър и обратно. Министрите обсъдиха и въпроса какви мерки могат да бъдат предприети на национално и европейско ниво, за да се гарантират медийният плурализъм, културното и езиково многообразие и опазването на интересите на обществото.
        По-късно днес, след приключването на Съвета, министър Стефан Данаилов ще открие в галерия „Пон Ньоф” в Париж - изложбена зала на едноименната асоциация, чийто президент е г-жа Бернадет Ширак, изложбата „Буквите на България – Азбука на Европа”. Същата вечер - в 21.00 ч., министър Данаилов ще присъства на представянето върху фасадата на българското посолство на светлинната инсталация „Отвъд видимото” с автори и изпълнители Валентин Стефанов и Нина Ковачева. Това са първите две прояви от програмата на българското участие в „Европейски културен сезон”, който се провежда във Франция от юли до декември тази година. В подготовката на представянето на България в „Европейски културен сезон” участват нашето Министерство на културата, Министерство на външните работи, Посолство на Р България в Париж, Постоянното представителство на Р България при ЮНЕСКО, Държавен културен институт към МВнР и Български културен институт - Париж. Пълната програма на българското участие в „Европейски културен сезон” може да се види на сайта на Министерството на културата на Р България.

***
На снимката: Европейските министри на културата, участници в двудневното неформално заседание на Съвета на ЕС в областта култура и аудиовизуална политика в обща снимка. В дискусиите участваха и двамата еврокомисари Вивиан Рединг /комисар по телекомуникации и медии/ и Ян Фигел /комисар по култура/.