При Изключителен Интерес В Париж Започна Българското Участие В Европейския Културен Сезон

При Изключителен Интерес В Париж Започна Българското Участие В Европейския Културен Сезон


        При изключителен интерес късно вечерта във вторник министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри в галерия „Пон Ньоф” в Париж изложбата „Буквите на България – Азбука на Европа”. С нея започна българското участие в „Европейски културен сезон”, който се провежда във Франция от юли до декември 2008 г. и съвпада с френското председателство на ЕС.
        В препълнената изложбена зала на асоциация „Пон Ньоф”, чийто президент е г-жа Бернадет Ширак, дойдоха посланикът на България в Париж г-жа Ирина Бокова, главният комисар на „Европейски културен сезон” Лоран Бюрен де Розие, почетният консул на България в Лил г-жа Аник Бар, директорката на „Комеди Франзез” Мюриел Мает, президентът на Асоциация „Алианц Франция – България” Пиер Консини, много френски творци и интелектуалци, между които и продуцентът Патрик Сандрен, както и представители на българската общност във Франция. Тук бяха и тримата български автори от общо 30-те плакатисти, сътворили изложбата – Божидар Йонов, Божидар Икономов и Петър Чучулигов.
        Софи Фуас, делегиран председател на Асоциацията „Пон Ньоф”, не скри задоволството си от огромния интерес към нашата изложба в Париж. Галерията „Пон Ньоф”е една от най-известните във френската столица. Тя се намира на мястото, където някога е бил родният дом на Молиер.
        По-късно в присъствието на министър Данаилов същата вечер върху фасадата на българското посолство беше представена светлинната инсталация „Отвъд видимото” с автори и изпълнители Валентин Стефанов и Нина Ковачева.
        В подготовката на представянето на България в „Европейски културен сезон” участват нашето Министерство на културата, Министерство на външните работи, Посолство на Р България в Париж, Постоянното представителство на Р България при ЮНЕСКО, Държавен културен институт към МВнР и Български културен институт - Париж. Пълната програма на българското участие в „Европейски културен сезон” може да се види на сайта на Министерството на културата на Р България.



Водещи новини

Времето