Започна Набирането На Кандидати По Програмата На Японското Правителство За Оказване На Безвъзмездна Помощ На Държавни Институции В Областта На Културата, Образованието И Спорта

Започна Набирането На Кандидати По Програмата На Японското Правителство За Оказване На Безвъзмездна Помощ На Държавни Институции В Областта На Културата, Образованието И Спорта


        Посолството на Япония в София обяви старта на процедурата за набиране на кандидати за Програмата на японското правителство за безвъзмездна помощ на държавни институции в областта на културата, образованието и спорта за 2010 година в размер на 50 млн. йени /467 хиляди долара/.
        При набирането на проекти от България по Програмата за отпускане на безвъзмездна помощ в областта на културата за финансовата 2010 г., от Посолството на Япония уточняват, че е изключително важно кандидатстващите проекти да подпомагат българската култура и образование с оглед на широк кръг от хора, както и да допринасят за положителното развитие на българо-японските отношения в областта на културата и науката. При подготовката на проектите трябва да се обърне особено внимание на добрата аргументация на проекта, както и на действителната нужда на кандидатстващата организация от финансово подпомагане.
        Обект за подпомагане по програмата ще са държавни институции с национално значение в областта на културата, образованието и спорта, които имат активни контакти с Япония.
От тази финансова година Япония ще разглежда само проекти, които могат да се отнесат към една от следните области:

- обучение по японски език
- японски бойни изкуства и традиционна японска култура
- съвременна японска култура, в това число и поп култура
- научно-изследователска дейност, свързана с Япония
- насърчаване на развитието и опазването на българската култура

        По програмата могат да кандидатстват както театри, така и музеи и галерии, библиотеки, симфонични оркестри, културни центрове, медии, обсерватории, планетариуми, университети, научно-изследователски институти, спортни институции и федерации. 

       Тази година кандидатстващите институции трябва да приложат към проектите си и допълнителна конкретна информация. Така например е необходимо от театрите да бъде посочена годината на основаването им, както и да бъде включена информация за броя на местата в театъра, за броя на поставените представления за една година, за броя на зрителите през годината, за цената на билетите, за значимостта на театъра, за годишния му бюджет. Необходима е и информация за съотношението на средностатистическите доходи от глава от населението и цената на билетите.

      Музеите и галериите също трябва да включат данни за годината на основаването си, за броя на посетилите за една година, за цената на билетите, за броя на персонала, както и информация за годишния им бюджет.

      Библиотеките трябва да включат данни за годината на основаването си, за броя на притежаваните печатни произведения и за броя на посетителите за една година.

      Проектите трябва да бъдат представени в Министерството на културата най-късно до 11 август 2008 г., като бъдат адресирани до Невяна Малчева, началник на кабинета на министъра на културата.

    За повече информация и за изтегляне на формулярите може да се обърнете към Посолството на Япония в Република България - тел. 971 27 08, както и http://www.bg.emb-japan.go.jp.



Водещи новини

Времето