В Българския Културен Институт В Братислава Бе Открита Изложбата „Мечтание В Цвят” На Младата Художничка Венета Дочева

В Българския Културен Институт В  Братислава Бе Открита Изложбата „Мечтание В Цвят” На  Младата Художничка  Венета Дочева


В Българския културен институт в Братислава вчера бе открита изложбата “Мечтание в цвят на младата българска художничка Венета Дочева. Позната на българската публика от няколкото си самостоятелни изложби в София и страната, сега тя представя творбите си и пред чуждестранна публика. На официалното откриване присъстваха Начко Пехливанов, пълномощен министър в българското посолство в Братислава,представители на словашки държавни и общестевни институции, българи, живеещи в Словакия, както и местни ценители на изкуството.
Изложбата в Братислава е първото задгранично представяне на Венета Дочева. Младата художничка получи покана за  участие в Третия творчески художествен и музикален симпозиум, посветен на международната година на планетата Земя. Симпозиумът, организиран от сружение "Артем" с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Словакия, ще завърши с изложба в Братислава, която ще бъде представена както в други части на страната, така и в много европейски градове.
Венета Дочева (33 г.), която е юрист по образование, се занимава с рисуване от детска възраст.  Въпреки че следването в университета я отдалечава за известно време от любимото й занимание, преди десетина години тя преоткрива магията на багрите, удоволствието и свободата, които рисуването й дава.  През 2003 г. тя е поканена да представи картините си в изложбата "Най-добрите живописци на България", след което активно се представя и в самостоятелни изложби. Освен в столицата София, творбите й са показвани и в галерии в Ямбол и Севлиево. През пролетта на 2008 г. Венета Дочева представи творбите си и във Френския културен институт в България.



Водещи новини

Времето