Във Всички Сценични Структури На Министерството На Културата Предстоят Ремонти, Каза В Смолян Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов

Във Всички Сценични Структури На Министерството На Културата Предстоят Ремонти, Каза В Смолян Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов


        „Най-голямата инвестиция на Министерството на културата е ремонтът на Националната опера, в който до края на 2008 г. ще бъдат вложени общо 10 млн. лв.”, каза днес в Смолян министърът на културата проф. Стефан Данаилов. Той бе там за да открие обновената фасада на сградата  на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов".  
       Министър Данаилов допълни, че 3 млн. и 200 хил. лв. е инвестицията в изграждането на Новия камерен театър на Пловдив, като там ще се роди най-модерната камерна сцена в България.
       В момента няма структура от сценичните изкуства, която да е под шапката на Министерството на културата, и да не й се прави ремонт, подчерта проф. Стефан Данаилов. Общо 12 млн. и 300 хил. лв. е инвестицията, която през 2008 г. Министерството на културата е направило за капиталови разходи по ремонтите на театри, оперни и драматични дружества, както и в ремонтите на 22 училища по изкуства и култура.
        „Надявам се през 2009 г. да има достатъчно средства, за да продължим това, което вече сме набелязали. Очаква се догодина да има средства и по оперативните програми за реновиране на сценични пространства, галерии, както и за паметниците на културата”, допълни проф. Стефан Данаилов. Министър Данаилов припомни,  че с излишъка от държавния бюджет Министерството на културата е успяло да закупи нова техника за регионалните библиотеки и музеи.
         Сега са необходими средства и за дигитализацията на музеите в страната. По тази линия вече са отпуснати 1 млн. лв. за закупуването на софтуера и за обучението на хората, отбеляза проф. Стефан Данаилов. Необходима е и нова  автоматизирана система за библиотеките, чиято стойност е около 1,5 млн. лв., допълни министър Данаилов. „Нужни са още средства и за киното, тъй като тази година не се получи сумата от 10 млн. и 300 хил. лв. , а 7 300 000 лв., но това са средства, които на фона на средствата за другите структури са малко”, каза министърът на културата проф. Стефан Данаилов.



Водещи новини

Времето