Шестият Международен Панаир На Народните Занаяти “Етър” 2008 Ще Се Проведе От 5 До 7 Септември

Шестият Международен Панаир На Народните Занаяти “Етър” 2008 Ще Се Проведе От 5 До 7 Септември


        Днес в зала „Колегиум” на Министерството на културата се проведе пресконференция по повод предстоящия ШЕСТИ МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР НА НАРОДНИТЕ ЗАНАЯТИ “ЕТЪР” 2008. В пресконференцията участваха заместник-министърът на културата Иван Токаджиев, заместник-кметът на община Габрово Нели Савчева, директорът на Дирекция „Музеи, галерии и изобразителни изкуства” в Министерство на културата Руско Русев и директорът на Архитектурно-етнографски комплекс „Етър” Ангел Гоев. Панаирът ще се състои от 5 до 7 септември т.г. в Архитектурно-етнографския комплекс “Етър” в Габрово.
        Международен панаир на народните занаяти “Етър” 2008 традиционно се организира от Министерството на културата, община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”. В тазгодишното му издание участие ще вземат повече от 60 майстори, които ще представят занаятите: грънчарство, тъкачество, бакърджийство, кошничарство, куюмджийство, сарачество, ножарство, дървообработващи занаяти, българска бродерия, иконопис и др.
       
Янка Рупкина и Калинка Сгурова ще са специалните гости на панаира на народните занаяти. Танцовият състав "Сивек" от Габрово и фолклорната група "Бели карамфили" от Исперих също ще се представят на официалното откриване на 5 септември. Ще бъде открита и изложба-базар на Георги Мицовски, майстор-копаничар от Бяла Слатина - победител в миналогодишното състезание.
       
Тази година традиционната за панаира надпревара между майстори е по грънчарство и ще започне от 3 септември. Победителя ще определи жури под председателството на изкуствоведа ст.н.с.д-р Виолета Василчина. Голямата награда е "Сребърна хлопка", почетен диплом, парична премия и право на изложба-базар през септември 2009 г. в изложбената зала на АЕК "Етър". Основното изискване към участниците в състезанието е да спазват традиционните за занаята техника на изработка, украса и инструменти.
       
По време на панаира ще има демонстрации на домашни занятия -  плетене на въжета от козина и кълчища, плетене на кошове, панери, кошници, кошери, плетене на беленица, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила, пушене на сливи.
       
Ревюто на национални костюми е посветено на българските традиционни забраждания и ще бъде представено от Стоян Маринов от Добрич. Участниците от Румъния, Молдова, Чехия, Мароко, Япония и Русия ще демонстрират традиционни за съответната страна занаяти като боядисване на яйца, изработка на тъкани и керамични изделия, оригами, калиграфски техники. Сватбени обреди ще покажат представители на Хърватия, които са заявили участие и в Международната научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще" на 4 и 5 септември, която се организира за четвърти път в рамките на
панаира.
       
Досега има 38 заявки за участие, записванията продължават, съобщи директорът на АЕК "Етър" Ангел Гоев. Той припомни, че докладите и научните съобщения на конференцията се издават в сборник. Целта на организаторите е съхраняването на традициите в цялото им многообразие. Освен чрез панаирното изложение тази идея се осъществява и с представянето на разнообразна фолклорна програма. Сред участниците са фолклорният ансамбъл "Странджа" от Бургас, "Виевска фолк група" от Пловдив, фолклорната група "Ахинора" от Исперих, много индивидуални изпълнители на народни инструменти. Миналата година посетителите са били около 11 000 души, между които доста млади хора.
       
Началото на панаира на народните занаяти е поставено през 1990 г., когато на базата на писмени данни за сбор в Габрово от Петковден до Димитровден традицията е възстановена. През 2003 г. панаирното изложение става международно. Организатори са Министерството на културата, община Габрово и АЕК "Етър".









 
 


Водещи новини

Времето