Министерството На Културата Осигури 70 000 Лв. За Иконостаса На Реставрирания Български Храм „Св. Св. Константин И Елена” В Одрин

Министерството На Културата Осигури 70 000 Лв. За Иконостаса На Реставрирания Български Храм „Св. Св. Константин И Елена” В Одрин


        Министерството на културата осигури 70 000 лв. за изработването на иконостаса в реставрирания български храм „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин. Върху новия иконостас, който се монтира в момента, ще има 74 икони.
        Освещаването на възстановения храм „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин ще бъде на 14 септември 2008 г. – Кръстовден.
         Българската държава осигури 400 000 евро за цялостната реставрация на българската светиня.
На 7 януари т.г. министърът на културата проф. Стефан Данаилов обяви официално началото на ремонтните дейности по реконструкцията на митрополитския храм „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин. Тогава министър Данаилов прогнозира, че както някога – през 1869 г., черквата е била вдигната само за 6 месеца, така и сега само за половин година тя ще бъде изградена отново. Цялостната реставрация, която завърши през месец август т.г., протече под активния личен контрол на министър Стефан Данаилов. В момента текат последните довършителни работи по вертикалната планировка на двора. Реставрацията бе извършена под контрола на Дирекция „Опазване на недвижимите паметници на културата” на Министерството на културата и на Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет на Р. България.
        „Дадена дума, хвърлен камък”, казва народът. Министър Данаилов с радост отчита, че благодарение на патриотичния заряд на този проект обещаният срок е спазен и възстановеният български храм ще отвори врати на почитания от всички българи голям християнски празник Кръстовден.




Времето