На 15 Септември Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Открие В Париж Концерт На Софийската Филхармония

На 15 Септември Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Ще Открие В Париж Концерт На Софийската Филхармония


        На 15 септември министърът на културата проф. Стефан Данаилов ще открие в Париж най-голямата културна проява на България в рамките на Европейския културен сезон – 2008 - концерт на Софийската филхармония.
         Концертът е на 15 септември от 19.00 ч. в голямата зала на ЮНЕСКО и е посветен на 100-годишнината от обявяване на независимостта на България и на 80-годишнината от създаването на Софийската филхармония. Събитието е под патронажа на проф. Стефан Данаилов, министър на културата, и на Коичиро Мацуура, генерален директор на ЮНЕСКО. Организатори са Министерството на културата, българското посолство в Париж, Постоянното представителство на Р България към ЮНЕСКО и Софийската филхармония. В състава на водената от министъра на културата проф. Стефан Данаилов делегация е и директорът на Националната опера и балет проф. Пламен Карталов.
        Залата на ЮНЕСКО има 1 300 места. В нея са гостували Миланската Скала, Берлинската опера, Московската филхармония и редица световноизвестни състави и изпълнители. На концерта на Софийската филхармония в понеделник са поканени 193-мата посланици на страните-членки на ЮНЕСКО, френски сенатори и депутати, представители на висшата френска администрация, представители на българската диаспора. Програмата на концерта включва произведения на Жан Франсе, Пьотр Илич Чайковски, Панчо Владигеров и Веселин Стоянов. Софийска филхармония ще свири под диригентството на маестро   Найден Тодоров и със солисти: Борислав Йоцов - кларинет, Людмил Ангелов – пиано, Светлин Русев - цигулка.
        По време на посещението си във Франция министър Данаилов ще има работна среща с г-жа Кристин Албанел, министър на културата и на комуникациите на Франция. Срещата на двамата министри е на 15 септември в 15.00 ч. Предвижда се двамата министри да разгледат въпроси от общ интерес както в областта на двустранните отношения в сферата на културата, така и в многостранното сътрудничество. Ще се обсъдят и конкретни проекти, които двете страни ще реализират в близко време. Един от тях е представителна изложба от средновековни български икони, която ще се открие в Париж през пролетта на 2009 г.

        В рамките на своето председателство на ЕС Франция покани всички страни членки да вземат участие в организирания от нея „Европейски културен сезон 2008 г.” за периода 1 юли - 31 декември 2008 г. В тази мащабна инициатива участват всичките държави-членки на Европейския съюз със своите най-изявени творци и културни прояви. България показва богатото си културно наследство и съвременно изкуство като част от цялостния процес на развитие на българската нация и държавност.
        На 22 юли 2008 г. при изключителен интерес министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри в Париж първата инициатива от програмата на българското участие - изложбата „Буквите на България - Азбука на Европа”. За осъществяването на този проект българската страна получи съдействието на г-жа Бернадет Ширак, президент на Асоциация „Пон Ньоф”, която предостави залата на едноименната галерия за периода 22 юли - 3 октомври 2008 г.



Водещи новини

Времето