Министерство На Културата Издаде Некролог За Кончината На Големия Български Археолог Ст.Н.С.Д-Р Георги Китов

Министерство На Културата Издаде Некролог За Кончината На Големия Български Археолог Ст.Н.С.Д-Р Георги Китов


        Министерството на културата издаде некролог по повод внезапната кончина на големия български археолог ст.н.с.д-р Георги Китов. В съболезнованието се казва:
 
        „Няма думи, чиято сила може да отпусне сърцата ни, свити от раздялата с един голям българин, учен от световна величина, обрекъл живота си на археологията и тракийската история и култура. Смъртта винаги идва неканена, но има случаи, в които ни връхлита хищно и ни ограбва, като отнема от нас приятели, близки, съратници, учени, чието място за дълго ще остане пусто.
        Малцина са хората, които така целенасочено и неудържимо са посветили живота си на една кауза. Името на Георги Китов завинаги ще остане свързано с тракийските гробници при Стрелча и Александрово, с гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата косматка, с религиозния комплекс–Хероон край с. Старосел и много други безценни свидетелства на тракийската култура по нашите земи. Един пълен с идеи живот, дал толкова много на България, си отиде без време - само два дни преди да ни напусне той откри нова златна находка – нагръдник на тракийски аристократ, заедно с бронзова броня, копие и меч от V-ІVв.пр.Хр.
        Като блестящ учен и авторитет, пред който се прекланят световни светила на ума, д-р Георги Китов работеше с плам и въображение за утвърждаването на тракологията в световен мащаб. Винаги носеше атмосфера на мъдрост и гледаше на живота и работата си с отговорност за важността на човешката си мисия, което го направи един от колосите на българската наука.
        Д-р Георги Китов остави на своите съратници и следовници дълга да продължат делото му с неговата истинска и искрена любов към историята. 
        ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ПАМЕТ НА БЛЕСТЯЩИЯ УЧЕН И РОДОЛЮБЕЦ !
 
        Поклонението ще се извърши на 19.09.2008 г. (петък) от 10:30 ч. в Археологическия институт с музей при БАН."


Водещи новини

Времето