На 18 Септември От 17.00 Часа В Народната Библиотека „Св. Св. Кирил И Методий” Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Ще Открие Изложбата „Епохата На Цар Фердинанд І. Завръщането На България В Европа”

На 18 Септември От 17.00 Часа В Народната Библиотека „Св. Св. Кирил И Методий” Зам.-Министърът На Културата Явор Милушев Ще Открие Изложбата „Епохата На Цар Фердинанд І. Завръщането На България В Европа”


        На 18 септември т.г. /четвъртък/ от 17.00 часа в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” зам.-министърът на културата Явор Милушев ще открие изложбата „Епохата на цар Фердинанд I. Завръщането на България в Европа”, посветена на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на Република България. На изложбата ще бъде представен официално за първи път и албум, който носи нейното име и също е посветен на паметния юбилей.
        Проектът „Епохата на цар Фердинанд І. Завръщането на България в Европа” е съвместна проява на Министерството на културата на Република България, Министерството на външните работи на Република България и Държавна агенция „Архиви” и е в изпълнение на Програма 2008 на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.
        Инициативата се реализира със съдействието на: Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, Национален исторически музей, Национален военноисторически музей, Национален природонаучен музей при БАН, Национален политехнически музей и Общинско предприятие „Стара София” със Софийски исторически музей.
        Албумът и изложбата, създадени и посветени на бележитата годишнина, включват статии на проф. Андрей Пантев и на и.д. директора на Природонаучния музей ст.н.с. д-р Алекси Попов, както и 40 табла, илюстриращи българското обществено развитие от епохата на цар Фердинанд І Български, както и дейността му като природолюбител и учен. Автори-съставители са Светла Костова и Илияна Паскова от Държавна агенция „Архиви”, преводачи – Невяна Царева и Сашка Жечева. Графичният дизайн на албума и изложбата са дело на художника Цвятко Остоич.
     След представянето си у нас проектът ще продължи към европейските градове. Той отразява историческите факти от пътя на България към Европа и голяма заслуга за модернизацията и европеизацията на България на цар Фердинанд І. Изложбата и представителният албум „Епохата на цар Фердинанд І. Завръщането на България в Европа” ще бъдат показани в чужбина със съдействието на посолствата и културните ни институти в Словакия, Австрия и Германия. Като съпътстващата проява в проекта е включена изложба от 30 картини на съвременни автори под надслов „Градините на Фердинанд” от проведените пленери в парковете и градините на Фердинанд. Инициативата е на депутата Анелия Атанасова.
       На 15 октомври 2008 г. в музея „Св. Антон”- Банска Щявница -Словакия, където е живял цар Фердинанд І след абдикирането, ще бъде представена документалната изложба с албума, а художествената изложба „Градините на Фердинанд” ще бъде открита на 16 октомври 2008 г. в Българския културен институт в Братислава.
          В началото на 2009 г. проектът ще бъде представен във Виена, където е роден Фердинанд І и в гр. Кобург, където завършва жизненият му път.



 


Манифестът за обявяване на Независимостта на България