Националният Институт За Паметниците На Културата Връчва Удостоверенията На Завършилите „Курс За Архитекти По Опазване На Паметниците На Културата”

Националният Институт За Паметниците На Културата Връчва  Удостоверенията На Завършилите „Курс За Архитекти По Опазване На Паметниците На Културата”


        На 27.09.2008 г. (събота) от 9.30 ч., в сградата на Националния институт за паметниците на културата (НИПК) в София ще се състои защитата на дипломните проекти и връчването на удостоверенията на успешно завършилите четвъртото издание на  “Курс за архитекти по опазване на паметниците на културата”.
        Курсът е съвместен проект на НИПК и престижния Център за висши науки Шайо в Париж, който има над 100-годишна история и е ориентиран към специализацията на архитекти по опазване на културното наследство.
        Обучението в курса се провежда от 2000 г. у нас и няма аналог на Балканите. В продължение на две години български и френски специалисти запознават участниците със спецификата на архитектурното наследство в България и региона и с най-съвременните методи за неговото опазване. Досега успешно са завършили близо 50 архитекти от България, Македония и Сърбия. Те вече имат и своя професионална асоциация – сдружението “Архитекти на наследството”.
        Тази година обект на дипломна разработка са църквата “Св. Архангел Михаил” в Трънския манастир, църквата “Св. Димитър” в с. Тешово, старата гара Казичене и др.
        Церемонията по връчване на удостоверенията на випуск 2006-2008 ще бъде придружена от изложба на дипломните проекти.


Водещи новини

Времето