Трима Наследници На Именити Български Композитори Свирят Тази Вечер В Париж

Трима Наследници На Именити Български Композитори Свирят Тази Вечер В Париж


        Трима потомци на големите български композитори Панчо Владигеров, Александър Райчев и Георги Златев-Черкин ще имат концерт тази вечер в Мемориалния комплекс „Les Invalides” в Париж.
       Концертът е част от програмата на българското участие в Европейския културен сезон 2008, който се осъществява в рамките на френското председателство на Европейския съюз.
       Панчо Владигеров-внук ще изпълни пред парижката публика произведения на своя дядо – Панчо Владигеров, пианистът Георги Черкин - произведения на своя  дядо Георги Златев-Черкин, а Александър Райчев - произведения на своя баща Александър Райчев.
        Интересът към тази проява е голям от страна на френските интелектуални среди. Концертът ще се състои в едно от знаковите културно-исторически места в Париж. „Les Invalides” е грандиозен архитектурен комплекс, построен през ХVІІв. по време на крал Луи ХІV. Тук се съхраняват тленните останки на много френски исторически личности, сред които е император Наполеон І.
        Изключително успешно е представянето на България на Европейския културен сезон 2008 г. През юли откриването на изложбата „Буквите на България-Азбука на Европа” събра десетки почитатели на изкуството в Париж. Тя ще остане в известната галерия „Пон Ньоф” във френската столица до 3 октомври.
         На 15 септември Зала 1 на ЮНЕСКО със своите 1 300 места не успя да побере желаещите да присъстват на концерта на Софийска филхармония. Под диригентството на маестро Найден Тодоров и със солистите Людмил Ангелов, Светлин Русев и Борислав Йоцов, Софийска филхармония  вдигна на крака парижката публика. Концертът продължи близо 2 часа и половина в присъствието на министъра на културата на България проф. Стефан Данаилов, на заместник-генералния директор на ЮНЕСКО Франсоаз Ривиер, на представители на висшата френска администрация, на френски дипломати и интелектуалци  и представители на българската диаспора.



Les Invalides



Времето