Международна Научна Конференция За Ролята На Чешката Интелигенция В Обществения Живот На Следосвобожденска България Ще Се Проведе В Прага

Международна Научна Конференция За Ролята На Чешката Интелигенция В Обществения Живот На Следосвобожденска България Ще Се Проведе В Прага


       На 6 и 7 октомври 2008 г.  в Прага ще се проведе Международната научна конференция на тема: “Ролята на чешката интелигенция в обществения живот на следосвобожденска България”. Тя се финансира по Kомуникационната стратегия на България за Европейския съюз.   Главни организатори са Посолството на Република България в Чехия и Българският културен институт в Прага със съдействието на Философския факултет и Института по славянски и източноевропейски изследвания към Карловия университет в Прага, Славянския институт при Академията на науките на Чешката република, Историческия факултет при СУ “Св. Климент Охридски” и Чешкия център в София.
       Повече от 20 учени от България и Чехия ще изнесат научни доклади на форума. Сред най-изявените имена на участниците в конференцията са проф. Хана Гладкова и проф. Ян Рихлик от Карловия университет, видната българистка д-р Дана Хронкова, проф. Кина Вачкова от Шуменския университет, проф. Панайот Карагьозов, доц. д-р Искра Баева и доц. д-р Маргарита Младенова от СУ „Св.Климент Охридски”, както и представителите на БАН -  ст.н.с. Владимир Пенчев от Института по фолклор, ст.н.с. Таня Готовска-Хенце от Института по история и ст.н.с. Елисавета Вълчинова-Чендова от Института по изкуствознание.
       „Една от целите на конференцията е да се отдаде дължимото уважение към делото на значимата група чешки интелектуалци и предприемачи, които след Освобождението на България се отправят към нашата страна, за да подпомогнат пряко създаването на новата държавна администрация и зараждащата се местна промишленост”, заяви Боян Панчев – директор на Българския културен институт в Прага. Хора на образованието, науката, изкуството и културата са оставили имената си сред най-заслужилите строители на съвременна България. Един от първите министри на просвещението на нова България е бил професорът историк Константин Иречек. Основатели на съвременната археологическа наука в България са братята Вацлав и Херменегилд Шкорпил, създатели на модерната пивоварна промишленост – братята Прошек, основател на Рисувалното училище (бъдещата Художествена академия) в София е Иван Мърквичка, един от първите режисьори и драматурзи в новосформирания Народен театър в София е бил Йозеф Шмаха. У нас са творили и създавали цели свои школи и последователи редица чешки музиканти, университетски и училищни преподаватели и много други специалисти, обичащи страната ни, която става втора родина за мнозина от тях.
       В края на втория ден от конференцията в галерията на Българския културен институт в Прага ще се открият две тематично свързани с нея изложби – на стари карти “Европа за България” и “Братята Херменегилд и Вацлав Шкорпил – основоположници на българската археология”.


Водещи новини

Времето