Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Днес Реставрираната Боянска Църква

Министърът На Културата Проф. Стефан Данаилов Откри Днес Реставрираната Боянска Църква


       
        Днес, 2 октомври 2008 г., министърът на културата проф. Стефан Данаилов откри официално изцяло реставрираната Боянска църква.
        „Това е българската памет, чието съхранение е задача на държавата, която няма как да не бъде изпълнена”, каза на церемонията по откриването министър Данаилов. Той благодари на реставраторите проф. Григори Григоров и Владимир Цветков за усилената и компетентна работа, на директора на НИМ Божидар Димитров за енергичната организация и на дарителите - главно представители на бизнеса.
        Изпълнението на мащабния проект по реставрацията на Боянската църква продължи две години и е осъществено със средства, дарени и от Министерството на културата. Над 60 компании, медии, представители на предприемаческите, обществените и културните среди се включиха в благородното дарителско дело, което позволи да бъдат напълно възстановени шедьоврите на европейската средновековна живопис и архитектура. Строителните работи са извършени от "Реставрация" ЕАД.
        „Държавата ще продължи да отпуска средства за съхраняване на националното ни културно наследство, но ще разчитаме и на бизнеса”, подчерта министър Данаилов.
        Боянската църква "Св. Никола и Св. Пантелеймон" е първият обект, избран за възстановяване по инициативата "Вечните сгради на България". Инициативата е обявена през 2005 г. в рамките на националния конкурс "Сграда на годината" от неговите организатори - генералния спонсор "Евромаркет кънстракшън" АД и фондация "Етерна".
        Боянската църква е паметник на културата от национално и световно значение. През 1979 г. е вписана в листата на ЮНЕСКО. Храмът е сред малкото съхранени средновековни паметници, свидетелство за значимия принос на българското монументално изобразително изкуство в европейското културно пространство, отбелязват специалистите. В църквата има три живописни слоя - от 11-и, 13-и и 16-и век.


 
 


Водещи новини

Времето