В Министерството На Културата Се Проведе Заседание На Организационния Комитет На Програма „Паисий Хилендарски” Под Председателството На Министъра На Културата Проф. Стефан Данаилов

В Министерството На Културата Се Проведе Заседание На Организационния Комитет На Програма „Паисий Хилендарски” Под Председателството На Министъра На Културата Проф. Стефан Данаилов


        В Министерството на културата се проведе заседание на Организационния комитет на Програмата “Паисий Хилендарски”. Заседанието бе председателствано от министъра на културата проф. Стефан Данаилов.
       Програма “Паисий Хилендарски” е дългосрочен проект, посветен на националното честване на три годишнини, свързани с личността и делото на Паисий Хилендарски – 285 г. от неговото рождение, 235 г. от смъртта му и 250 г. от написването на „История славянобългарска”. Отбелязването на тези годишнини е под патронажа на министъра на културата.
        Програма “Паисий Хилендарски” стартира на 20 септември 2008 г. с откриването на паметника-барелеф на Св. Паисий Хилендарски в Борисовата градина, близо до езерото „Ариана”, на което присъства и министърът на културата проф. Стефан Данаилов. Паметникът е изграден по инициатива и с финансовата подкрепа на в. „Стандарт” и е дело на скулптора Георги Чапкънов и на архитекта Станислав Константинов.
        В Организационния комитет на Програмата “Паисий Хилендарски” са включени представители на държавни институции, на културни и научни институти, и на обществени организации и медии. На заседанието в Министерство на културата присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов, проф. Иван Илчев – ректор на СУ „Св. Климент Охридски”, акад. Антон Дончев, ст.н.с.д-р Божидар Димитров – директор на НИМ, проф. Веселин Нейков – представител на Международното движение „Екофорум за мир”, д-р Йордан Янев – заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина, Александър Краваров – кмет на община Банско и представител на Националното сдружение на общините в Р България, представители на БНТ, БНР и БТА, Славка Бозукова – главен редактор на в. „Стандарт”, писателят Найден Вълчев, Лазар Хадживълчев – пряк наследник от рода на Паисий, както и представители на Народната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”, на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии, на община Самоков, на Столична община, на Общобългарския комитет „Васил Левски.
        Организационният комитет изготви подробна Национална програма за 2008-2012г. – периодът, в който ще се честват трите бележити годишнини. Предстои откриването на Музейния комплекс в Банско с възстановеното копие на килията на Паисий в Хилендарския манастир и на параклиса „Св. Иван Рилски”. Подготвят се нови издания, посветени на живота и делото на отец Паисий, конкурси в системата на образованието, изложба от преписи на „История славянобългарска” и др.


Водещи новини

Времето