Наградите „Кристална Лира” Бяха Връчени В Деня На Народните Будители

Наградите „Кристална Лира” Бяха Връчени В Деня На Народните Будители


        На 1 ноември – Деня на народните будители, в зала „България”,  по традиция бяха връчени наградите „ Кристална лира” за върхови постижения през изминалия сезон в областта на музикалното и танцово изкуство. Наградите се връчват от Министерството на културата, Съюза на българските музикални и танцови дейци и радио „Класик ФМ”.
        Наградени бяха изпълнители и творци в 16 категории. Специалната награда на Министерството на културата беше връчена на оркестъра на Националната опера и балет от зам.- министъра на културата Явор Милушев.
 
 
 
ЛАУРЕАТИ НА „КРИСТАЛНА ЛИРА`2008”
 
ОПЕРНО И ОПЕРЕТНО ИЗКУСТВО
Баязгалан Дашнян – за ролята на Турандот в постановката „Турандот” на Софийската опера през юни 2008 г.
 
МУЗИКАЛЕН ФОЛКЛОР
Академичен хор на АМТИИ за „Златен медал” и званието „Световен шампион” в категоия „Фолклор” на 5-та световна хорова олимпиада в Грац, Австрия; за участие във фолклорен концерт на ежегодния преглед „Нова българска музика” – април 2008 г.; участие на фестивал на Камерните хорове „Никола Липов” – юни 2008 г.; издаване на първия самостоятелен албум на композитора Красимир Кюркчийски;
 
ТАНЦОВ ФОЛКЛОР
Александър Александров – за специалната награда на Двореца на културата и спорта – Варна в Националния конкурс „Коледно надиграване – Варна`2007”; Първа награда за тематично-сюжетната постановка „Добруджо моя”; двадесети пореден спектакъл „С обич към децата”
 
МУЗИКАЛНА КРИТИКА
Лада Брашованова – за публикациите й в „Музикални хоризонти”, а именно”Младежки дух в зала „България”, „Сякаш нов Васил Казанджиев”, „На добър час!”, „Национален „Орф-шулверк” курс”, „Ирина Щиглич”, „Семейство „Еолина” и др.
 
ПЕДАГОЗИ
Проф. Юлия Ценова – за Първа награда на нейния студент Димитър Бодуров на Международния джаз конкурс в Ротердам, Холандия.
ПОП И РОКМУЗИКА
Георги Христов – за традиционния му концерт през м.октомври 2007 г. в зала 1 на НДК и издадения CD
 
ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ
Людмил Ангелов, пиано – концертите му на 31.10.2007 г. в зала „България” с Веско Пантелеев-Ешкенази с програма от творби на Дж.Гершуин, К.Сен-Санс и А.Пиацола; на 16.02.2008 г. в зала „България – соло рецитал с програма от творби на Ф.Шопен; на 09.05.2008 г. с оркестъра на ФМ Класик, диригент Мартин Пантелеев, с Концерта във фа от Дж.Гершуин, на 19.06.2008 г. в Пловдив – солов рецитал с програма от творби на Ф.Шопен; на 21.06.2008 г. във Варна – откриване на фестивала „Варненско лято” с Варненска филхармония с Концерт за пиано и оркестър №1 от Ф.Шопен, диригент Станислав Ушев и на 30.08.2008 в Бургас – закриване на фестивала „Летни музикални празници” – Бургас`2008 с Бургаската филхармония с програма Концерт във фа от Дж.Гершуин. 
 
БАЛЕТНО ИЗКУСТВО
Даниела Дончева – за ролята на Демна от балета „Нестинарка“ на
Марин Големинов през сезон 2007/2008 г. – постановка на балет „Арабеск“.
 
ДИРИГЕНТИ
ПЛАМЕН ДЖУРОВ – за концерта на 24 април т. г. със Софийска филхармония със солист Божидар Ноев (програма: Берлиоз – Фантастична симфония, Брамс – Концерт за пиано № 1 в ре мажор); за концерта на 11 юни 2008 г. на ММФ „Софийски музикални седмици“ с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ и струнен квартет „Щойде“ – Австрия (програма: Марин Големинов – Пет скици и Концерт за квартет и оркестър, Георги Арнаудов – Химни към пролетта, Хенри Пърсел – Елате, синове на изкуството);
 
ХОРОВО ИЗКУСТВО
ВАЛЕНТИН БОБЕВСКИ – за юбилейния концерт по повод неговата 70-годишнина и 50 г. творческа дейност на 19.04.2008 г. в зала „България“ и за концертите му с мъжки хор „Гусла“, смесен хор „Света София“ и вокален ансамбъл „България“ през сезон 2007/2008 г.
 
ДЖАЗ
МИХАИЛ ЙОСИФОВ (тромпет) – за концерта пред Шведското кралско семейство с Теодосий Спасов през септември`2007, на Солунския джаз фестивал с Йоргас Факанас през ноември`2007, за участието му като солист в проекта „Категорично Ангел Заберски - младши“ на откриването на „Аполония“`2008, за записите с вокалистката Андрония Попова, за участието му в проекта на Еко „Elektric citizen“, за изявите му в софийските джаз-клубове през сезон 2007/2008 г.;
 
КАМЕРНИ АНСАМБЛИ
ВЕНЦИСЛАВ НИКОЛОВ (виолончело) и РУЖКА ЧАРАКЧИЕВА (пиано) – за юбилейния им концерт на 19.04.2008 г. под наслов „50 години на сцената“ в залата на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София.
 
МЛАД ИЗПЪЛНИТЕЛ
ВИКТОРИЯ ВАСИЛЕНКО (пиано) – за концертната й дейност през сезон 2007/2008 и получената І награда на Международния конкурс за пианисти „Албер Русел“;
 
ОРКЕСТРОВО ИЗКУСТВО
Оркестъра на Класик ФМ – М Тел – за концерта със солист Найджъл Кенеди, състоял се на 05.10.2007 г. в зала 1 на Националния дворец на културата, с програма: Моцарт – Концерт за цигулка № 4 и Бетовен – Концерт за цигулка;
 
ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП
ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП НА КАМЕРНА ОПЕРА – БЛАГОЕВГРАД в състав: режисьор Петко Бонев, диригент Красимир Топалов, сценограф Манол Стоянов - за премиерата на операта „Джани Скики“ от Пучини, състояла се на 29.05.2008 г. на сцената на Камерна опера – Благоевград и спектакъла на сцената на НМТ „Ст. Македонски“ на 02.06.2008 г.
 
ИЗВЪНРЕДНИ НАГРАДИ: ВИЛИ КАЗАСЯН
                                               БОРИС ХИНЧЕВ
                                               ЕМИЛ КАМИЛАРОВ
 
СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ДЕЙЦИ: ПРОФ. ЕЛИСАВЕТА КАЗАКОВА


Водещи новини

Времето